Zbog pada Facebook-a vlasnik izgubio za nekoliko sati sedam milijardi dolara

pad fejsbuka
pixabay

Nakon globalnog prekida koji je trajao šest sati, Fejsbuk, Instagram i Votsap ponovo su na mreži za mnoge korisnike.

Do prekida rada na Fejsbuku, Instagramu i Votsapu došlo je zbog problema u sistemu naziva domena kompanije, ključnoj komponenti interneta, piše britanski Gardijan.

Tehnički direktor Fejsbuka Majk Šrefer izvinio se svima zbog prekida rada ove društvene mreže.

“Imamo problema sa umrežavanjem, timovi rade što je brže moguće da otklone greške”, napisao je Šrefer na zvaničnom Tviter nalogu Fejsbuka.

Razlog prekida nije jasan. Međutim, više IT stručnjaka ukazalo je na problem sistema DNS -a kao mogućeg krivca. Odeljenje za internet analize Cisco-a, „ThousandEies“ objavilo je na Tviteru da njegovi testovi ukazuju na to da je do nestanka došlo zbog trenutnog kvara DNS -a. DNS prevodi imena veb lokacija u IP adrese koje računar može da učita. Često se naziva i „telefonski imenik interneta“.

Bogatstvo osnivača Fejsbuka za samo nekoliko sati umanjeno je za sedam milijardi dolara zbog višesatnog prekida rada popularne mreže, piše Blumberg.

Ovaj list dodaje da su akcije popularne mreže samo danas pale za pet odsto, dok su od septembra za čitavih 15 odsto, prenosi Nova.rs.

Samo od 13. septembra, Zakerberg i Fejsbuk izgubili su preko 13 milijaradi dolara, kada je vrednost ove kompanije iznosila 140 milijardi dolara. Sada vrednost ove kompanije iznosi blizu 121 mililjardu dolara, čime je vlasnik Fejsbuka po bogatstvu pao na peto mesto iza Bila Gejtsa, prenosi portal.

Sve ovo dešava samo dan pošto je Frensis Hogen, uzbunjivačica iz Fejsbuka, otkrila u jednom intervjuu da ova društvena mreža daje prednost profitu nad javnim dobrom. Svoje tvrdnje potkrepila je sa više od deset hiljada stranica internih istraživanja i dokumenata.

Frensis je 37-godišnjakinja koja je radila kao menadžer proizvodnje u Fejsbuku. Bavila se pitanjima integriteta u kompaniji. Kaže da dokumenti pokazuju je Fejsbuk upućen u to da se njegove platforme koriste za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija, ali da kompanija nikada nije reagovala, već prikrivala dokaze, piše CNN.