Zbog neproverenih PP aparata KC može da plati milionsku kaznu

Ilustracija, PP
Ilustracija, PP

Iako zakon predviđa obaveznu kontrolu protivpožarnih (PP) aparata na svakih 6 meseci, u novoj zgradi Kliničkog centra našlo se nekoliko aparata koji su poslednji put  kontrolisani pre više od godinu dana. Osim toga što je potencijalno opasno, jer bi u slučaju požara nekontrolisani aparati mogli da otkažu, za ovakav prekršaj propisane su kazne od 500.000 do 3 miliona dinara. Iz niškog KC se za sada, niko nije oglasio.

Sasvim slučajno, pacijent niškog Kliničkog centra, u hodniku je zapazio protivpožarne aparate, na čijim je nalepnicama stajao poslednji datum kontrole, a to je 9.12.2017. Prema Zakonu o zaštiti od požara, propisano je da se PP aparati kontrolišu na 6 meseci, a predviđene su i kazne za one koji to ne poštuju, pa bi tako Klinički centar mogao da plati kaznu od 500.000 do 3 miliona dinara.

Jedini relevantni dokument na kojem piše datum kontrole aparata za gašenje požara je upravo nalepnica, a to potvrđuje profesorka Fakulteta zaštite na radu u Nišu Emina Mihajlović.

I u niškoj firmi Sigurnost koja se bavi protivpožarnom zaštitom, ali i kontrolom aparata, navode da je kontrola obavezna na 6 meseci i potvrđuju da je kontrolna nalepnica obavezna.

Na svakih 6 meseci mora da se prekontrolišu aparati. A nalepnica na njima je svakako obavezna, kao dokaz da je kontrola izvršena – naveli su iz ove firme.

Exe-Net