Završene 27. Internacionalne horske svečanosti u Nišu

27. Internacionalne horske svečanosti u Nišu
27. Internacionalne horske svečanosti u Nišu

U Nišu su, posle četiri dana pevanja, završene 27. Internacionalne horske svečanosti, bijenalna manifestacija sa dugogodišnjom tradicijom.

Završno veče održano je svetkovinom pesme i dodelom nagrade najboljim horovima u raznim kategorijama. Ovogodišnji festival okupio je više od 400 učesnika, dirigenata i pevača.

Prema oceni stručnog žirija, Grand prix festivala dodeljen je je Kamernom horu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Nagrada publike pripala je zrenjaninskom Pevačkom društvu “Prepodobni Rafailo Banatski”. Nagrada “Milorad Veljković Špaja” pripala je Mešovitom horu “Synchroni Ekfrasi” iz Atine, a nagrada “Radojica Milosavljević Ica” Mešovitom horu “Argenteus” iz mađarskog grada Segedin.

Na ovogodišnjim Horskim svečanostima dodeljene su i nagrade, za negovanje savremene duhovne muzike, za izvođenje svetskih mjuzikala, za interpretaciju, izvođenje vokalne tradicije, za numeru, za izvođenje dela savremenih kompozitora, za muzikalnost, za entuzijazam u radu i celovitost scenskog nastupa.

Za najperspektivnijeg mladog dirigenta proglašena je Dunja Deurić dirigent Akademskog kulturno umetničkog društva Sonja Marinković Univerziteta u Novom Sadu.

Svim dobitnicima pripala je statueta Nebeski pevači, rad Ivana Redija kao i plaketa Horskih svečanosti, dok su tradicionalne Zlatne značke uručene dr Nebojši Todoroviću, umetničkom direktoru Horskih svečanosti u periodu od 2012. do 2016. i Marku Mitrovskom jednom od glavnih organizatora Horskih svečanosti.

27. Internacionalne horske svečanosti u Nišu
27. Internacionalne horske svečanosti u Nišu

Horovi iz Rusije, Grčke, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, BIH i Srbije imali su atraktivan takmičarski program, ali nažalost publike nije bilo dovoljno, osim prve večeri kada je Letnjom pozornicom u Tvrđavi dominirao Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije s maestrom Bojanom Suđićem na čelu, kada su Nišlije uživale u slavnoj Orfovoj scenskoj kantati Karmina Burana.

Završnog dana festivala, predstavio se i Hor dirigenata Srpske horske asocijacije prigodnim revijalnim programom u kojem su učestvovali gostujući horovi.

Poseban programi obuhvatao je nastup nemačkog ansambla „Kaliomene“ i njihov koncertni performans Viridisima, koji predstavlja gregorijansku i savremenu muziku praćenu svetlosnim efektima.

Popularan koncept Horskih svečanosti bio je i tzv. “open singing” odnosno zajednički nastup horova.