Zašto je interno linkovanje veoma bitno za rangiranje sajta

interno linkovanje
Interno linkovanje

Zašto je interno linkovanje veoma bitno za rangiranje sajta pričamo sa Sašom Rebićem vlasnikom SEO agencije NetVision.rs

Šta je interno linkovanje?

Linkovanje sa jedne stranice na drugu u okviru istog domena zove se interno linkovanje.

Primetili smo da mnogi sajtovi u Srbiji nemaju interno linkovanje. Objasnićemo vam zašto je ono ključno, i kako možete za 40% da poboljšate rangiranje vašeg sajta na guglu sa pravilnim unutrašnjim linkovanjem.

Takodje, pokazaćemo vam kako da rešite i probleme koji nastaju linkovanjem a to su:

#1 pronaći puknute interne linkove

#2 rešiti problem internih redirekcija

#3 ukloniti interne linkove sa nebitnih stranica

#4 fiksirati duboko linkovane bitne stranice

#5 rešiti tzv orfan stranice

Zašto je interno linkovanje tako bitno za SEO?

Google koristi interne veze da bi otkrio nove sadržaje na vašem sajtu.

Guglovi pauci preko linkova u meniju, futeru, sitemapi prate nove stranice koje ste objavili. Ukoliko ste zaboravili da ih ubacite u sitemapu ili povežete preko menija gugl neće moći da pronadje vašu stranicu.

Linkovi su kao putevi u realnom životu, ukoliko nema puta (čitaj linka) gugl neće doći do vas.

Stranice koje nemaju internih linkova zovu se Orhan stranice.

Interni linkovi povećavaju PR (Page Rank) stranice, što više internih linkova veći rejting stranice, ali nemojte preterivati. Gugl po tome odredjuje koje su stranice bitne na vašem sajtu.

Gugl takodje gleda šta piše u anchor tekstu to su ključne reči za koje želite da pozicionirate vaš sajt. To je poenta i srž vašeg teksta. Gledajte da te fraze budu raznolike.

Ako stavljate ključne reči kao što su SEO optimizacija gugl će znati da ta stranica govori o tome. Pogledaće i ostale elemente koji se tiču kvaliteta teksta, H tagova, rejtinga stranice i na osnovu toga vas pozicionirati na guglu.

Vaš tekst može doći na prvu stranu gugla ukoliko nije baš velika konkurencija za tu ključnu reč. Zato stalno napominjemo kvalitetni tekstovi plus interno linkovanje, šer na društvene mreže može da bustuje vaš tekst na prvu stranu.

Ukoliko možete da obezbedite još neki kvalitetan backlink ka vašem tekst to bi bila dobitna kombinacija, pročitajte još kako obezbediti kvalitetne backlinkove.

Kako napraviti idealnu strukturu internih linkova?

Mislite o svojoj veb stranici kao o piramidi sa najvažnijim sadržajem na vrhu i najmanje važnim sadržajem na dnu.

Većina veb stranica ima istu stranicu na vrhu piramide – svoju početnu stranicu. Pod tim, oni imaju svoje sledeće najvažnije stranice – o nama, uslugama, proizvodima, blogu, itd. Pod svakom od njih, imaju nešto manje važne stranice – pojedinačne proizvode i stranice usluga, postove na blogu, itd.

Ali ne bi trebalo da povezujete sve stranice na jednom nivou hijerarhije sa svim stranicama na drugom.

Morate imati na umu relevantnost.

Pročitajte još Koji su to najjači faktori za rangiranje na guglu

Primer: Hoćete da vam glavna stranica na sajtu bude SEO optimizacija kao jedna od stavki kojom se bavite. U tom slučaju ćete sa te stranice linkovati stranice koje dodatno pojašnjavaju seo optimizaciju kao što su backlinkovi, interno linkovanje, onpage optimizacija, offpage optimizacija.

Takodje i sa tih stranica ćete linkovati povratno SEO optimizaciju. Tako se stvara jedna grupa usko povezanih stranica koje su usko povezane istom temom.

Ovakvo linkovanje ima 3 velike prednosti:


– posetioci se bolje snalaze na sajtu i lakše pronalaze teme koje su usko povezane. Na taj način se duže zadržavaju na sajtu i pročitaju više stranica.

– pretraživači će lakše razumeti vašu strukturu i hijerarhiju vašeg sajta

– kvalitetno se prenosi link juice ili rejting stranica

 #1 Kako pronaći puknute interne linkove?

 Mi u svom radu koristimo ahrefs softver koji brzo i lako pronalazi sve probleme koji se pojavljuju na sajtu.

Interno linkovanjeŠta uraditi sa puknutim linkovima:
– ukoliko ste napravili grešku stavili pogrešnu putanju, ispravite na licu mesta grešku,
– ukoliko ste obrisali stranicu koju ste linkovali, ili obrišite sve linkove ka toj stranici ili usmerite na novu ako postoji razlog.

#2 Rešiti problem internih redirekcija

Preko gore pomenutog softvera lako možemo da uočimo sve redirekcije 301 i 200. Morate prekontrolisati da li te redirekcije i dalje imaju smisla da li se poklapaju anchor fraze na upućene stranice.

#3 Linkovi ka nebitnim stranicam

Da li imate puno linkova ka nebitnim stranicama. Neki blog post koji je bio aktuelan u nekom periodu sad više ne donosi posete a ima puno linkova ka sebi to takodje treba preusmeriti ka nečemu aktuelnijem.

#4 Kako fiksirati duboko linkovane stranice

Kao opšte pravilo, ako vidite neke važne stranice – one koje zarađuju prihod, dobro se konvertuju, ciljaju vrednu ključnu reč, itd. – više od tri klika da bi se došlo do njih sa vaše početne stranice, onda možete razmisliti o prilagođavanju piramidalne strukture internog povezivanja kako bi ih približili.

Nekoliko razloga zašto ovo ima smisla:

Google može smatrati da su “duboke” stranice relativno nevažne – pa ih možda neće prečesto obilaziti. Nije uvek problem, ali nešto što treba imati na umu.

Naj autoritativnija stranica na većini sajtova je početna stranica – što je stranica bliže početnoj stranici u smislu linkova, to je veći prenos PageRanka na tu stranicu.

#5 Orfan Stranice

Stranice koje nemaju internih linkova zovu se Orfan stranice.

Nijedna važna stranica ne bi trebala biti Orfan page iz dva razloga:
Google neće moći da ih pronađe (osim ako je ne ubacite u svoju mapu sajta putem Google konzole za pretragu ili ako imate povratne veze sa indeksiranim stranicama na drugim sajtovima).
Nijedan PageRank neće biti prebačen preko internih linkova – jer ih nema.

ZAKLJUČAK

Interno linkovanje nije raketa koja će vas bustovati automatski na prvu stranu gugla. Jednostavno vam je potrebna logička, hijerarhijska struktura sajta i vaše interne veze da prate tu strukturu. To je osnova – onda možete strateški povezati vaše „stranica sa većim rejtingom“ one kojima je potrebna mala SEO pomoć.

Evo nekoliko smernica koje treba pratiti prilikom pravljenja bilo kakvih internih veza:

Nemojte uvek koristiti isti tekst sidra. Pomešajte stvari i nastavite da bude raznolik.
Ne povezujte se sa nevažnih stranica samo da biste pojačali autoritet.
Bolje je da se ne povezujete interno.
Nemojte preterati.
Ne morate da dodate stotine internih linkova da bi ovo bilo efikasno – jedna ili dve dobro postavljene unutrašnje veze često mogu napraviti veliku razliku.

Exe-Net