Zašto 8. mart nije samo dan kada se ženama poklanja cveće?

Položaj žena u periodu od Klare Cetkin do danas

Koji problemi tište žene u današnje vreme? Socijalni status, obrazovanje žena nekad i sada? Žene stvaraoci, njihova dela i uloga u društvu?

Kako unaprediti položaj žena u društvu i kulturi, i radi li se dovoljno na tome – samo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati na tribini “Položaj žena u periodu od Klare Cetkin do danas”.

Tribina će se održati u Niškom kulturnom centru, u sredu 7. marta sa početkom u 19 časova, a na njoj će govoriti: Jelena Mladenović, asistentkinja na Departmanu za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, Snežana Radović, diplomirani komparativista i bibliotekar, kao i Marija Marinković, EU Info kutak Niš.

Osmi mart je samo jedan dan u godini kada se prisećamo borbe za ženska prava, ali nikako ne smemo zaboraviti da ta borba i dalje traje

“8. mart simbolično predstavlja datum kada se podigla svest o ženskim pravima. Sama ideja o pravu na jednakost, rad, obrazovanje, i emancipaciju žena uopšte, nekako iz godine u godinu čini mi se pada u zapećak. Komercijalizovanje jednog dana u godini potisnulo je sve ono što taj datum u suštini predstavlja”, kažu organizatori.