„Zaštita za sve“ u Nišu: Odgovorno se ponašaj na suncu

Edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za prosvetne radnike u Nišu
Edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za prosvetne radnike u Nišu

Edukacijom o merama zaštite kože od negativnih efekata sunčevog zračenja u okviru kampanje o odgovornom ponašanju na suncu „Zaštita za sve“, u narednom periodu biće obuhvaćeno preko 10.000 dece predškolskog i ranog školskog uzrasta.

U sklopu aktivnosti kampanje, OŠ „Dušan Radović“ u Nišu biće donirani UV indikatori, specijalni merači za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, a sprovedena je i edukacija prosvetnih radnika i trenera, koji rade sa decom, o merama koje čine odgovorno ponašanje na suncu, rečeno je na edukaciji o odgovornom ponašanju na suncu prosvetnih radnika u Nišu.

Kampanja "Zaštita za sve"; Foto: Ministarstvo prosvete
Kampanja „Zaštita za sve“; Foto: Ministarstvo prosvete

Naime, prosvetni radnici u Nišu, u okviru nacionalne kampanje “Zaštita za sve” edukovali su se o odgovornom ponašanju na suncu, kako bi predagoškim metodama preneli stečena znanja deci ranog školskog uzrasta.

Svаke godine oboli oko 130.000 ljudi, а oko 37.000 ljudi umre od melаnomа. Incidencа melаnomа u svetu je u stаlnom porаstu i iznosi 3-7% godišnje. U Srbiji se svаke godine otkrije oko 650 obolelih od melаnomа, dok približno 300 osobа umre od ovog nаjsmrtonosnijeg rаkа kože. Među mlаdimа uzrаstа od 15 do 29 godinа u proseku godišnje četiri muškаrcа i šest ženа oboli, dok tri muškаrcа i jednа ženа nаvedenog uzrаstа izgubi bitku sа ovom opаkom bolešću. 

Cilj kampanje, koja je prvo održana u Beogradu, a sada i u Nišu, je da deca usvoje zdrave odnosno preventivne navike o odgovornom ponašanju na suncu.

“Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom počne u ovoj uzrasnoj grupi. Dečija koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebnu zaštitu od sunca”, kaže doc. dr Danica Tiodorović iz Kliničkog centra Niš i generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Ona dodaje da se kao posledica kumulativnog efekta nezaštićenog izlaganja suncu u detinjstvu, mogu  javiti veoma ozbiljne dugoročne posledice koje se najčešće iskazuju u kasnijim godinama života.

“Primena mera odgovornog ponašanja na suncu značajno smanjuje opasnost od akutnih oštećenja kože i utiču na smanjenje rizika od pojave raka kože u odraslom dobu. To između ostalog znači da deca ne bi trebalo da borave na suncu od 10 do 17 časova, kao i da je potrebno da na dva sata nanose zaštitne kreme”, dodaje Tiodorović.

Kampanju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.