Zaštita kože u hladnim danima

Zaštita kože
Foto: Pixabay

Hladni zimski dani, vetar, niska vlažnost i čest boravak u zatvorenim prostorijama štete vašoj koži bez obzira da li je masna, suva ili osetljiva. Tu zaštita kože igra važnu ulogu.

Zimi je kožu potrebno često čistiti da bi se odstranili suvišni (mrtvi) delovi. To se postiže svakodnevnim korišćenjem losiona i sapuna, nakon čega je neophodna zaštita kože. Ona se postiže upotrebom dnevnih i noćnih krema koje će da nadoknade gubitak vlažnosti.

Iako je njihov intenzitet zimi niži, sunčevi zraci takođe mogu da oštete kožu. Čuvajte se sunca tako što ćete koristiti kremu sa najmanje 15 zaštitnim faktorom. Naočare za sunce se takođe preporučuju.

Najvažnije je da kožu održavate vlažnom  i to tako što ćete piti litar do dva vode dnevno, bez obzira da li osećate žeđ. Voda hrani kožu pa sprečava njeno perutanje i pucanje. Da bi izbegli hrapavost, crvenilo, perutanje i vašu kožu učinili glatkom, koristite masnije kreme za lice. Izbegavajte teške kreme koje zatvaraju pore, ali blago masne se zimi preporučuju. Pre nanošenja kreme upotrebite sredstva za čišćenje lica koja nisu na bazi alkohola.

Takođe, ako koristite puder, izaberite tečni, i to svetlije boje, koji će vašoj koži dati prirodan i mat izgled.

Usne su posebno osjetljive i njih treba negovati svaki dan melemom i balzamom za usne. Dugotrajni ruževi isušuju usne i  njih zimi treba izbegavati. Akcenat neka bude na blagim bojama i hidratantnom formulom u sastavu ruža. Ono što treba izbegavati jeste često lizanje usana jer ih to samo privremeno učini vlažnim nakon čega se još više isuše.

Dostava hrane u Nišu