Zara zatvara oko 1200 svojih radnji širom sveta

Foto: Pixbay

Usled pandemije korona virusa, vlasnik tgovinskog lanca Zara, odlučio je da zatvori oko 1200 svojih radnji.

Inditex, grupacija čija je Zara glavna robna marka, planira zatvaranje malih radnji, koje se nalaze uglavnom u Evropi i Aziji. Ne očekuje se da ova reogranizacija utiče na radnje u Velikoj Britaniji, prenosi The Guardian. Broj radnji pašće sa 7,412 negde između  6,700 i 6,900. Ovaj broj uključuje i 450 novih radnji koje će biti otvorene. Radnicima je ponuđena druga uloga unutar kompanije, kao što je priprema robe za online prodaju.

Tokom pandemije onlajn prodaja ovog brenda je povećana za 95% u aprilu, čime je donekle nadoknađen gubitak od 490 miliona evra, prozrokovan pandemijom kada su radnje bile zatvorene.

Inditex, koji kontroliše njegov osnivač Amansio Ortega, planira da uloži milijardu evra u internetsku ponudu do 2022. godine i dodatnih 1,7 milijardi evra u radnjama kako bi omogućio bolje integrisanje s web stranicama za brže isporuke i praćenje pošiljki proizvoda u stvarnom vremenu. Po ovom planu, onlajn prodaja obuhvatiće 25% celokupne prodaje. Poređenja radi, tokom 2019. godine, ona je obuhvatala 14 procenata.

Dostava hrane u Nišu