Zahvalne Nišlije: Inicijativa da Klinički centar ponese ime dr Miodraga Lazića

dr Miodrag Lazić

Sa željom da se lik i delo doktora Miodraga Lazića ovekoveče pokrenuta je inicijativa da Klinički centar u Nišu ponese njegovo ime.

Facebook grupa „Inicijativa za naziv Klinickog Centra NIS -Dr.Miodrag Lazic LAZA“ osnovana je pre nešto više od 12 sati i ima skoro 19 hiljada članova. Poruke podrške i ljubavi stižu sa svih strana. Svojim radom i velikom požrtvovanošću, on je zadužio mnoge, a sugrađani na ovaj način žele da mu se zahvale. Tako će njegov lik ostati zauvek upamćen i svedočiće o njegovom junaštvu i dobroti. Preminuo je u 64. godini, od posledica korona virusa. Doktor Miodrag Lazić svojim herojstvom i dobrotom dao je primer mnogima. Do poslednjeg trenutka časno je predstavljao svoju profesiju.

Pored grupe na Facebook-u pokrenuta je i peticija za sve oni koji smatraju da bi Klinički centar u Nišu trebalo da ponese ime dr Miodraga Lazića.

Cela Srbija oprašta se od doktora Laze. Nišlije su ga ispratile poštujući njegovu poslednju želju- da ga isprate pesmom “Marš na Drinu”. Aplauz i pesma čuli su se 14. aprila sa svih balkona u Nišu.

Lazić je bio ratni hirurg dobrovoljac i vodio Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je primio nekoliko odlikovanja.

Patrijarh Pavle 1994. godine dodelio mu je orden “Svetog Save”, Vojska Republike Srpske medalju “Milan Tepić” za hrabrost, a 20 godina nakon rata predsednik Republike Srpske orden “Krst Milosrđa”.

Nakon ratnih godina objavio je i autobiografsku knjigu Dnevnih ratnog hirurga.

Odlikovani hirurg Lazić, iako rođen u Zemunu, kao srednjoškolac se sa porodicom doselio u Niš, gde je i ostao. Decenijama je radio u niškom Kliničkog centru, bio član Upravnog odbora, a od 2012. godine vodio je Urgentni centar.

Autor N.M.