Zabrinuti zbog teškog incidenta, slučaj prijavili nadležnima. Elektromreža Srbije izdala saopštenje povodom paljenja bagera u Brzom Brodu.

Nakon što su sinoć u naselju Brzi Brod u Nišu zapaljena dva bagera koji se koriste za rad na dalekovodu, oglasila se i Elektromreža Srbije. Prenosimo saopštenje u celosti.

„Elektromreža Srbije AD obaveštava javnost da je tokom prethodne noći, a nakon protesta koji su održani u naselju Brzi Brod, zapaljen bager koji pripada izvođaču radova na projektu izgradnje mešovitog energetskog voda. Bager je potpuno izgoreo, a ceo slučaj je prijavljen nadležnim organima.“

Inače, bager je bio korišćen za rad na izmeštanju postojećeg dalekovodnog stuba na lokaciju još udaljeniju od stambenih objekata.

Elektromreža Srbija izražava najdublju zabrinutost zbog ovog teškog incidenta u kojem je došlo do uništavanja imovine i to smatra ozbiljnom pretnjom po svoje zaposlene i po izvođače radova.

Posebno je zabrinjavajuće jer se radi o ljudima i tehnici koji su angažovani na projektu od javnog interesa, koji ni na koji način ne ugrožava živote i zdravlje ljudi, ne šteti okolini i nijednim svojim delom ne prelazi preko objekata.

Projekat izgradnje mešovitog voda u ovom gradu sprovodi se na zahtev Grada Niša, meštana koji čekaju priključke, odnosno Distribucije u Nišu, a nakon što je Vlada Republike Srbije donela javni interes.

Projekat izgradnje mešovitog voda je prošao sve faze usvajanja (pa i javnu raspravu) i za njegovu izgradnju postoje sve potrebne dozvole. U projekat je EMS uložio preko osam miliona evra sopstvenih sredstava.

Elektromreža Srbije nikada nikome nije obećala da će umesto projektovanog i usvojenog nadzemnog voda kroz naselje Brzi Brod ići podzemni vod. EMS je visine provodnika dodatno podigao i povećao rastojanje između stubova čime je jedan stub, najbliži nelegalno podignutom igralištu, uklonjen.

Širom cele Srbije postoji preko 11.000 kilometara nadzemnih vodova i neki od njih prelaze preko objekata i idu kroz naseljena mesta, što opet nije slučaj u Nišu.

Smatramo da je skandalozno da jedna grupa ljudi, iznošenjem neistina i zlonamernim širenjem neosnovanog straha kod građana, sprečava da se realizuje projekat koji je u upravo u interesu svih stanovnika Niša i okoline.

Uvereni smo da će država imati snage da zaštiti svoj interes, kao i interes i bezbednost svojih građana i da će jasno pokazati da su ovakvi aktovi, koji se mogu uporediti sa terorizmom, u potpunosti neprihvatljivi. Uvereni smo i da će svi odgovorni biti privedeni pravdi.