ZA VASKRŠNJI VIKEND JOŠ DUŽI POLICIJSKI ČAS: Sledi popuštanje mera opreza, ali problem prave 1. maj i Đurđevdan!

tajnih dočeka
Predrag Kon

Posle tog karantina, koji bi trajao čak 84 sata, ako epidemiološka situacija ostane pod kontrolom, otvara se mogućnost za razgovore o postepenom smanjenju mera.

Pred građanima čitave Srbije je, po svemu sudeći, najduži policijski čas otkad traje borba sa koronavirusom – jedan od najvećih pravoslavnih praznika Vaskrs naredne nedelje proslavićemo bez mogućnosti izlaska iz kuće ili odlazak kod rodbine na ručak, a razmatra se i moguća zabrana kretanja već od četvrtka od 17 sati do ponedeljka u pet ujutru, prenosi Kurir od izvora bliskog kriznom štabu.

Posle tog karantina, koji bi trajao čak 84 sata, ako epidemiološka situacija ostane pod kontrolom, otvara se mogućnost za razgovore o postepenom smanjenju mera i skraćivanju policijskog časa.

– Posle Vaskrsa imaćemo još dva vrlo rizična termina, Praznik rada 1. maja i Đurđevdan, koji je 6. maja. Dok se očekuje postepeno smanjenje mera u nedelji posle 20. aprila, paralelno će se razmatrati opcija za produženi policijski čas za petak i subotu, 1. i 2. maja, jer je taj vikend visokorizičan zbog običaja koji podrazumevaju uranak, okupljanje u prirodi, roštiljanje i slično. To mora da se izbegne. Preporuke struke su da se ne žuri sa ukidanjem vanrednog stanja, već da ono bude na snazi, ali da se ublažavaju mere, a zatim, kad to dozvoli epidemiološka slika, da vanredno stanje pređe u vanrednu situaciju – kaže naš izvor i dodaje da situacija može da se promeni u jednom danu i da se mere i odluke tome prilagođavaju.

Postepeno ublažavanje mera bi, navodi sagovornik Kurira, podrazumevale da se kreću ka onima koje su bile na samom početku epidemije:

– Policijski čas bi bio od osam uveče, umesto od pet, počeli bi s radom restorani na otvorenom, tj. bašte, i to sa ograničenim brojem ljudi i sa propisanim rastojanjem. Otvorile bi se javne ustanove, prodavnice, frizerski i kozmetički saloni, ali sa ograničenjima koje bi Vlada propisala. Među poslednjima bi krenuo javni prevoz, a otvaranje škola i vrtića je i dalje krajnje neizvesno i struka tu odluku najpažljivije, ali i najteže donosi.

Epidemiolog dr Predrag Kon ocenjuje da je za postepeno popuštanje restriktivnih mera potrebno najmanje dve nedelje jasnog smanjenja broja novih infekcija i da se sada nalazimo u najznačajnijoj nedelji po pitanju infekcija. Kaže da ga je predsednik Vučić pitao kada se može očekivati popuštanje mera.

– Ja sam mu direktno odgovorio da mora najmanje dve nedelje da se vidi potpuno jasan pad broja novih slučajeva, pa da može da se razmišlja o postupnom ukidanju mera – rekao je Kon i dodao da to može biti krajem aprila.

– Ali oprezno, vrlo oprezno će o tome da se odlučuje, to je sigurno – naglasio je dr Kon.

ŽIVOT SE POSTEPENO VRAĆA U NORMALU

Policijski čas bi bio od 20 sati, umesto od 17
Počeli bi s radom restorani na otvorenom, tj. bašte
U restoranima unutra i spolja važilo bi ograničenje broja ljudi
Bilo bi propisano rastojanje i broj stolova po kvadratnom metru
Otvorile bi se javne ustanove, prodavnice, frizerski i kozmetički saloni, ali sa ograničenjima koje bi Vlada propisala
Poslednji bi krenuo sa redovnim radom javni prevoz, gradski i međugradski saobraćaj
Otvaranje škola i vrtića i dalje je krajnje neizvesno i struka tu odluku najteže donosi.

Izvor: www.danasnje.com