Za one koji se još sećaju: Dan omladinskih radnih akcija ponovo u Nišu

Klub birgadira Niš u Skoplju, Foto: KBN
Klub birgadira Niš tokom druženja sa brigadirima u Skoplju, Foto: KBN

Klub brigadira Niš obeležiće Dan omladinskih radnih akcija sportskim aktivnostima i doborovoljnim davanjem krvi.

“Udruženje Porodična filharmonija kao partner Kluba brigadira, podržaće ovu trodnevnu akciju od 30. marta do 1. aprila povodom Dana omladinskih radnih akcija. Pozivamo sve svoje članove, ali i javnost da se uključe u obeležavanje ovog značajnog dana i provedu sunčan vikend u druženju, sportskom takmičenju i uključe se u akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ulaz je besplatan, a prijave za takmičenje biće na licu mesta”, kažu u Klubu brigadira Niš.

Radne akcije bile škola života

Podsećanje na doba socijalizma kada je bilo stvar prestiža dobiti priliku i učestvovati u omladinskim radnim akcijama, pričaju bivši brigadiri.

“Postati brigadir ili akcijaš nije bilo jednostavno jer se vršila selekcija i samo najbolji omladinci su dobijali priliku da dokažu svoje organizacione i radne sposobnosti. Da bi postao učesnik neke od brigada koja ide na radnu akciju, svako je morao učestvovati na bar nekoliko lokalnih radnih akcija. Radne akcije su bile organizovane i na saveznom nivou pa je brigadira bilo iz svih krajeva Jugoslavije. Generacije brigadira povezivalo je zajedništvo, drugarstvo i ponos što imamo čast predstavljati svoj grad ili republiku”, pričaju vremešne Nišlije nekadašnji učesnici omladinskih radnih akcija.

Kako navode bivši niški brigadiri radilo se udarnički, od šest do 12 sati, a nakon toga su imali poslepodnevni odmor kada su organizovani razni kursevi, zabavni i kulturni programi, sportske aktivnosti, takmičenja i političko obrazovanje.

“Radilo se, ali su se mladi ljudi istovremeno pripremali i za društveni angažman”

Omladinska radna akcija
Omladinska radna akcija

Zdravo, zdravo, zdravo

Izložba fotografija brigadirskog života u Klubu brigadira Niš
Izložba fotografija brigadirskog života u Klubu brigadira Niš

Podsetimo, omladinske radne akcije su nastale još u toku NOB-a, a naročito su bile popularne nakon završetka Drugog svetskog rata i imale su za cilj da obnove i izgrade privredu, infrastrukturu, naučne, sportske, kulturne i zabavne objekte u Jugoslaviji.

U prvim posleratnim Saveznim radnim akcijama milioni omladinaca gradili su auto-puteve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove.

Najveće Savezne radne akcije dešavale su se u periodu od 1946. do 1952. godine.

Kao Dan omladinskih radnih akcija u SFRJ se obeležavao 1. april, dan kada su 1946. godine počele pripreme za organizovanje izgradnje pruge Brčko-Banovići.

Program ‘Klub brigadira Niš”

30.03.2018. (petak) 10:00 – 14:00 sati

Tradicionalana akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama KBN u Ulici Kosovke devojke br. 4.

Pozivaju se svi zainteresovani da uzmu učešće u ovoj akciji.

31.03.2018. (subota) od 11:00 sati

Sportski susreti u sledećim sportskim disciplinama:

Fudbal

Košarka (slobodna bacanja)

Stoni tenis

Šah

Pikado

01.04.2018. (nedelja) od 11:00 sati
Finale sportskih susreta