Za manje od pet meseci benzin i dizel skuplji za 15, TNG za 10 dinara

benzin dizel
Foto: Pixabay,Ilustracija

Za nepunih pet meseci litar benzina i dizela u Srbiji je poskupeo za 15 dinara u proseku, dok je cena autogasa (TNG), veća za 10 dinara. Nafta je od novembra prošle godine do danas poskupela za 88 odsto, dok je cena benzina i dizela u Srbiji u tom periodu porasla u proseku za 10 odsto, a autogasa za 15 odsto, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Povećanju ovih cena je prema njegovim rečima, u manjoj meri doprinelo i povećanje akciza 15. februara, zbog čega su ukupne dažbine povećane za oko jedan dinar po litru.

On je kazao da je cena nafte premašila nivo koji je imala pre proglašenja pandemije, početkom 2020. godine, a da su se cene goriva približile onim vrednostima koje su imale pre proglašenja pandemije.

Mićović nije siguran da će gorivo u Srbiji još da poskupi, dodajući da na cene utiče i tržište.

Ističe da nafta od kraja novembra ima neprekidan trend rasta, dodajući da se cena trenutno stabilizovala što se očekuje i za cenu goriva. To obrazlaže činjenicom da cena sirove nafte direktno utiče na cenu goriva, ali da nikada gorivo neće poskupeti u istom procentu kao i nafta, dodajući da u cenu goriva ulaze i drugi troškovi.

Zaključuje da je Srbiju, kao i većinu zemalja u svetu  nemoguće izolovati od uticaja promena na globalnom tržištu nafte, a imajući u vidu na veoma turbulentna dešavanja u celom svetu kaže da ćemo morati da budemo spremni na velike i nagle promene cena goriva u oba smera.