Za jedan dan pregledano oko 2.000 Nišlija, 11 upućeno na hitno dalje lečenje

Čekaonica spec. ambulante kardiologije; Foto: KC Niš
Čekaonica spec. ambulante kardiologije; Foto: KC Niš

Tokom šeste akcije besplatnih preventivnih pregleda u zdravstvenim ustanovama širom  Srbije pregledano je oko 23.500 pacijenata.

Veliko interesovanje Nišlija za besplatne preventivne preglede

Prema rečima niških lekara interesovanje Nišlija je bilo veliko, a 11 pregledanih pacijenata upućeno je na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Za  samo osam sati u niškom KC obavljeno je gotovo tri hiljade pregleda, a upisano i pregledano gotovo 2.000 pacijenata, od kojih je osmoro kardioloških i troje endokrinoloških pacijenata upućeno na hitno dalje lečenje.

Laboratorijske analize; Foto: KC Niš
Laboratorijske analize; Foto: KC Niš

U prva dva sata u KC Niš obavljeno 800 pregleda

Još pre početka rada čekaonice ispred dijagnostičkih ambulanti u novoj zgradi Kliničkog centra bile su pune, a već u prva dva sata lekari specijalisti ove zdravstvene ustanove, obavili su više od 800 pregleda, a do drugog zvaničnog preseka u 13 sati, kroz ambulante i laboratorije KC Niš prošlo je preko 1.200 pacijenata.

U niškom Kliničkom centru bez zakazivanja i zdravstvenih knjižica svi zainteresovani građani mogli su da obave kardiološke i oftamološke preglede, kao i laboratorijske analize:  merenje nivoa šećera u krvi i analize krvi na tumor markere prostate (PSA) za muškarce, i tumor markere jajnika (CA 125) za žene.

Građani koji su prvi put bili u novoj zgradi KC Niš kažu da nisu dugo čekali do željenog pregleda i da su zadovoljni ovakvom akcijom Ministarstva zdravlja.

„Podaci koje dobijamo i upoređujemo iz meseca u mesec, pokazuju da je interesovanje Nišlija za proveru opšteg zdravstvenog stanja i dalje ogromno, pa čak i iz meseca u mesec sve veće, a kao i ranije većina građana kontrolisala je svoje zdravlje na gotovo svim punktovima. Radilo je preko stotinu lekara i drugog drugog medicinskog osoblja”, rekao je generalni direktor KC Niš  prof.dr Zoran Radovanović.

Očni pregled; Foto: KC Niš
Očni pregled; Foto: KC Niš

Tokom prvih pet akcija u niškom Kliničkom centru pruženo je više od sedam hiljada zdravstvenih usluga.

Na nivou Srbije tokom proteklih akcija pregledano je više od 100.000 građana, kod 2.000 otkriveni su ozbiljniji problemi i ti pacijenti upućeni su na dalja ispitivanja ili lečenje.

Zdravlje za sve

Nisu bili zapostavljeni ni građani koji nisu mogli da dođu na preventivne preglede.

Akcija Zdravlje za sve; Foto: Dom zdravlja Niš
Akcija Zdravlje za sve; Foto: Dom zdravlja Niš

Naime, Služba za kućno lečenje, medicinsku negu i palijativno zbrinjavanje Doma zdravlja Niš obavila je akciju pod nazivom „Zdravlje za sve“ .

Ovog puta akcija je sprovedena na teritoriji Gradske Opštine Medijana i ukupno su obavljena 23 pregleda.

„Pružene su usluge uzimanja medicinske anamneze, pregleda, EKG– a, merenja krvnog pritiska, uzimanja krvi za određivanje nivoa šećera u krvi i pružanja saveta lekara u vezi sa lečenjem hroničnih bolesti i usluge socijalnog radnika“, obaveštavaju iz niškog Doma zdravlja.