Vučić u Nišu: Uložićemo 300 miliona evra u novo domaće naoružanje za VS

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, u kompleksu Niške tvrđave, da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode”, rekao je Vučić tokom obilaska, zajedno sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije.

“Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, Nora 70mm”, rekao je Vučić.

Pitao je proizvođače kada će sve to biti deo naše vojske i dobio odgovor da u Tehničko optini centar može da bude predat narednih meseci i da bi sve moglo da bude završeno do kraja godine.

Vučić je tokom obilaska tenkova rekao da bez obzira što se dosta ulaže u razvoj dronova, ipak, ništa ne može da se zauzme dok to nije zauzeo tenk.

Tokom obilaska vazduhoplovi Vojske Srbije nadletali su nad Niškom tvrđavom.

Prikazu vojne opreme u kompleksu Niške tvrđave prisustvovali su i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

U Nišu su izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Posetioci su imali priliku da pogledaju i prikaz borbenih vozila BRDM-2MS, “Lazar”, “Miloš”, MRAP i “hamer”, zatim bespilotne letelice i dronove, kao i prikaz rada sa službenim psima. Izložena su i pešadijska sredstva – “Kornet”, “Fagot”, BGA 30mm, sredstva za osmatranje, zaštitnu i opremu za razbijanje demonstracija koju koriste pripadnici Vojne policije.

Pripadnici 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije prikazali su streljačko naoružanje – automatske puške, snajpere, pištolje i puške, četvorocikle KVAD, NTV Zastava TERVO, kao i daljinski upravljanu električnu besposadnu zemaljsku borbenu platformu srednje veličine “mali Miloš“.

U Domu Vojske Srbije u Nišu otvorena je i izložba Vojnog muzeja povodom Dana državnosti pod nazivom “Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti”.

Izvor: RTS

Global Digital Clinik