“Vozila sa manjim oštećenjima neće na tehničkom pregledu biti proglašavana neispravnim”

tehnički pregled
Foto: Naissus.info, arhiva

Dok mediji redovno izveštavaju da je tehnički pregled vozila postao noćna mora, i da vozači koji su prinuđeni da dolaze po nekoliko puta prave ogromne gužve, iz MUP-a kažu da će ubuduće pregled moći da prođu vozila koja imaju manja oštećenja.

Načelnik Uprave Saobraćajne policije Srbije, Nebojša Arsov, izjavio je da po Pravilniku o tehničkom pregledu vozila koji se primenjuje od 6. jula, „manja mehanička oštećenja vozila koja ne utiču na bezbednost saobraćaja, ne predstavljaju osnov da se vozilo proglasi tehnički neispravnim“.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova stoji i da „ogrebotine ili manja ulegnuća na šasiji, nedostatak bočne lajsne, nedostatak kapica na ventilima pneumatika, naprslina stakla na svetlosnim grupama, nedostatak tečnosti za pranje vetrobrana, različite boje presvlaka za sedišta i slično“ nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno.

Otklanjanje nedoumica kontrolora

„S tim u vezi, Ministarstvo unutrašnjih poslova će poslati još jednu instrukciju svim privrednim društvima ovlašćenim da vrše tehnički pregled vozila, u cilju otklanjanja eventualnih nedoumica kontrolora tehničkog pregleda“, kazao je Arsov.

Ali, ukazao je on, ukoliko su neispravni uređaji i oprema, vozilo ne može biti ocenjeno kao ispravno, već se vlasniku daje rok da otkloni neispravnost.

Načelnik Uprave Saobraćajne policije je ocenio da „ne postoji opravdan razlog da se na tehnički pregled čeka u dužem vremenskom intervalu“, na šta se sada žale vozači, jer, kako je naveo, u Srbiji postoji više od 1.200 pravnih lica ovlašćenih za tehnički pregled vozila, a na jednoj liniji tehničkog pregleda se u toku dana može pregledati i više od deset vozila.

Izvor: Danas, Bif.rs