Vodič za izbor generatora: Šta treba znati pre kupovine

agregat za struju

Kad vaš dom iznenada ostane bez struje, možete se suočiti s brojnim problemima i dodatnim troškovima. Pokvarena hrana, poplavljeni podrumi, smrznute cevi i buđavi zidovi samo su neki od potencijalnih problema. Jedan ozbiljniji nestanak struje je dovoljan da počnete da razmišljate o nabavci generatora.

Ipak, izbor generatora može da bude zbunjujuć. Postoji mnoštvo modela koji se kreću od malih, pristupačnih lako prenosivih jedinica koje mogu da napajajui samo jedan uređaj, do onih koji mogu snabdevati strujom celu kuću i čija je cena nekoliko stotina evra.

Kako pronaći pravi model među brojnim tipovima i modelima agregata za struju? Nastavite sa čitanjem da biste saznali.

Kako izabrati odgovarajući agregat za struju

Da biste izabrali odgovarajući agregat za struju, prvo analizirajte uređaje koje želite da napajate i izračunajte njihovu ukupnu potrošnju energije. Ako planirate kupovinu prenosnog agregata, nije neophodno da trošite novac na model koji proizvodi više energije nego što vam je potrebno.

U zavisnosti od vaših potreba, možete birati između tradicionalnog prenosnog generatora i inverter generatora, koji elektronski reguliše rad motora za efikasniju proizvodnju struje. Inverterski agregati za struju su obično skuplji, ali imaju svoje prednosti.

Ako ste spremni da uložite više novca unapred za tiši i štedljiviji agregat, kakvi su Honda agregati za struju, koji su poznati po pouzdanosti i širokoj upotrebi, i planirate da ga često koristite, inverter može biti pravi izbor za vas. Na duže staze, ova investicija može doneti znatne uštede.

Jedan od načina za određivanje potrebne veličine generatora je sabiranje snage svih uređaja koje želite da napajate tokom nestanka struje. Ovo će vam dati osnovnu procenu.

Međutim, pre nego što proračunate, imajte na umu da neki uređaji, kao što su sušare za veš, klime, frižideri, troše znatno više snage kada se pokreću. Ovi vršni vati mogu uticati na vaše izračunavanje ako ih ne uzmete u obzir.

Agregati za struju prema svrsi

Kada birate generator za svoj dom, neophodno je da razmislite o učestalosti i trajanju njegove upotrebe. Iako nije moguće tačno predvideti, važno je proceniti vaše potrebe za napajanjem i izabrati generator koji najbolje odgovara vašim specifičnim okolnostima.

Česti prekidi u napajanju

Ako često imate prekide u napajanju, posebno u područjima sa teškim vremenskim uslovima kao što su sneg i oluje, važno je da posedujete generator za struju koji može obezbediti energiju za celokupno domaćinstvo.

Razmotrite sledeće vrste generatora:

  • Stacionarni kućni agregat za struju,
  • Veliki inverter agregat,
  • Veliki prenosivi agregat.

Svi ovi tipovi su dovoljno moćne da mogu napajati vaše domaćinstvo. Mogu se direktno povezati na električnu ploču vašeg doma, omogućujući vam da kontrolišete i koristite uređaje kao što su klima, centralno grejanje, bojleri, pumpe za vodu i električne peći.

Ukoliko imate ove uređaje i želite da oni budu funkcionalni kada nestane struje, proverite da li je u vašoj kutiji sa osiguračima instaliran prekidač za prenos. Ovaj prekidač sprečava povratni tok struje, na primer, iz vašeg kućnog generatora u širu električnu mrežu.

Povremeni prekidi u napajanju

Ako se prekidi struje dešavaju povremeno, možda nećete želeti da investirate u skupi stacionarni generator.

U takvom slučaju, trebalo bi razmotriti sledeće tipove generatora:

  • Veliki inverter,
  • Veliki prenosivi generator.

Ako godišnje nema dugotrajnijih prekida u napajanju električnom energijom, verovatno nećete biti spremni da potrošite mnogo na kupovinu i montaž stacionarnog generatora.

Umesto toga, možete značajno uštedeti ako koristite veći inverter ili prenosivi generator koji već imate kod kuće i uključite ga kada dođe do prekida struje. Međutim, važno je da imate instaliran transfer prekidač kako biste obezbedili bezbedno napajanje.

Retki prekidi u napajanju

Iako se retko dešava da ostanete bez struje, svakako je korisno da imate agregat za struju radi dodatne sigurnosti.

Manji generatori poput invertera srednje veličine i mali rekreativni inverteri su odličan izbor.

Ovi generatori su dovoljno snažni da napajaju osnovne uređaje kao što su frižider ili grejalica. Mali rekreativni modeli su takođe savršeni za vikendice koje nisu priključene na električn mrežu ili za kampovanje. Pored toga što su kompaktni i lako prenosivi, oni su i bešumni agregati za struju, zbog čega su praktično rešenje za raznorazne situacije gde buka nije poželjna.

Agregat za struju: Zaključak

Kad vaš dom iznenada ostane bez struje, suočavate se sa brojnim problemima poput pokvarene hrane i poplavljenih podruma. U takvim situacijama, generator može biti spas. Izbor pravog modela zavisi od vaših potreba – od malih prenosivih uređaja do stacionarnih agregata koji mogu napajati celu kuću. 

Izbor pravog modela zavisi od vaših potreba – od malih prenosivih jedinica do stacionarnih agregata koji mogu napajati celu kuću. Inverter generatori su tiši i efikasniji, zbog čega su odlična opcija za čestu upotrebu.

Analizirajte potrošnju energije uređaja koje želite napajati i odaberite model prema učestalosti prekida struje. Manji rekreativni inverteri su savršeni za vikendice i kampovanje. Uz odgovarajući agregat, vaša kuća će biti spremna za svaku nepredviđenu situaciju.

Global Digital Clinik