Vlada usvojila nove mere. Izolacija 7 dana!

kovid
Kovid ambulanta "Duvanište"

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 po kojoj su zaraženi korona virusom koji se leče kod kuće obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a posle pregleda u kovid ambulanti, karantin se prekida bez testiranja.

Da omikron i pored velikog broja zaraženih izaziva znatno blaže kliničke slike od delta soja dokaz je i najnovija uredba Vlade po kojoj se kućna izolacija za obolele od kovida dodatno skraćuje pa od danas neće trajati ni 10 već samo nedelju dana.

Izmenom Uredbe, koja je objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima.

Uredba predviđa i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

Ova odluka Vlade, kako saznajemo, treba najpre da bude objavljena u Službenom glasniku da bi osam dana nakon toga stupila na snagu.