Violončelista Denis Šapovalov prvi put nastupa u Srbiji, i to u Nišu

Denis Šapovalov

Jedan od najvećih violončelista Rusije u ovom trenutku, Denis Šapovalov, nastupiće u sali Niškog simfonijskog orkestra.

Denis Šapovalov prvi put dolazi u Srbiju. Nastupa u četvrtak, 29. aprila u 19 časova. Dirigent će biti Svilen Simeonov, a programu će se naći:

  • E. Elgar: Serenada za gudače op. 20,
  • A. Piacola: Fuga y Misterio, za gudače, ar. S. Simeonov i
  • F. Gulda: Koncert za solo violončelo i duvače.

Denis Šapovalov je svestrani umetnik. Oije samo akademski izvođač, već na svom repertoaru ima i originalni džez program. Denis je svoju strast prema rok muzici pretvorio u svoje crossover projekte “Iznad zemlje” i ” Rock vs Rococo “, koji privlači novu publiku svojim klasičnim muziciranjem.

Veliki talenat! Trebao bi biti ponosan na svoj dar! “, tako je Šapovalova opisao poznati Mstislav Rostropovič, jedan od najvećih violončelista 20. veka.

Šapovalov je rođen 1974. u gradu Čajkovski na Uralu. 2000. godine diplomirao je na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski, gde je studirao kod profesorke Natalije Šahovske. Dvanaest godina predavao je violončelo kao profesor na Moskovskom konzervatorijumu. Denis je redovno pozivan na održavanje majstorskih kurseva u Rusiji i inostranstvu. Interes studenata iz različitih zemalja da ih Denis podučava bio je toliko veliki, da je 2014. došao na ideju pokrenuti obrazovni projekat “Cello Travel International Academy”.

Od 2016. godine Denis nastavlja sa kompozitorskom aktivnošću, nastupajući kao violončelista i dirigent sa svojim delima.

Karte se mogu kupiti na blagajni NSO po ceni od 400 dinara i 250 dinara za penzonere i studente, svakog radnog dana od 08 do 15 časova. “Zbog primene epidemioloških mera u sali pozorišta, bez zaštitne maske ulaz na koncert neće biti moguć”, napominju iz NSO.