Velike vrućine narednih dana: Evo kako da se rashladite i zaštitite

vrućine
Foto:Pixabay

Prema prognozama meteorologa tokom ove nedelje biće sunčano i veoma toplo sa jutarnjom i dnevnom temperaturom iznad i znatno iznad proseka za ovaj period godine, do petka u većini mesta najviša dnevna temperatura biće od 35 do 40 C. Tropske temperature, visok stepen UV zračenja, sparina, visok vazdušni pritisak, i eto problema ne samo za bolesne nego i za zdrave.

Trudite se da izbegavate da budete napolju u toku dana, ukoliko zbog neodložnih obaveza ipak morate van kuće primenite ove savete:

  • uvek sa sobom nosite flašicu sa vodom
  • zaštitite glavu kako ne biste dobili sunčanicu
  • nosite laganu odeću, svetlijih boja, koje ne privlače sunčeve zrake

Evo nekoliko trikova kako da se rashladite

Velike vrućine mnogima predstavljaju problem. Kako biste lakše funkcionisali i podneli toplotu, isprobajte neki od ovih saveta.

Rashladite zglobove

Posle boravka na visokoj temperaturi, stavite ručne zglobove pod hladan mlaz vode. Možete i čitave podlaktice. Na taj način hladite vene, a dokazano je da čim su nam vene hladnije i nama je hladnije i obrnuto.

Rashladite stopala

Kada su stopala hladna i ceo organizam se hladi. Možete se rashladiti tako što ćete stopala staviti u hladnu vodu ili obujete rashlađene čarape koje ste držali u fižideru.

Rashladite se hranom

Bilo bi dobro da leti unosite što više namirnica koje sadrže puno vode, kao što su lubenica, grejpfrut, krastavac. Jedite hranu koja se lako vari i obavezno unosite puno vode tokom leta.

Nemojte se tuširati ledenom vodom

Na velikoj toploti telo podiže svoju temperaturu i kada odete pod ledeni tuš javlja se velika temperaturna razlika. Ledeni tuš može da pomogne da se osetite prijatnije, ali čim izađete iz kabine i obrišete se već ste mokri. Zato bi bilo dobro da se tuširate vodom koja je za stepen, dva ispod vaše temperature tela.