Večeras od 18 sati izložba crteža pod nazivom „Niti“ Anđelije Krstić

NITI

Izložba crteža pod nazivom „Niti“, Anđelije Krstić, petak 17. decembar 2021. godine.

Galerija Niškog kulturnog centra od 18 sati.

Anđelija Krstić rođena je 1998. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Beloj Palanci, a trenutno je student završne godine Univerziteta Metropolitan, smer za grafički dizajn.

Smisao za umetnost otkriva od malih nogu te ga godinama neguje

i stilski pronalazi sebe. Radovi su nastali u periodu od 2019. do 2021. godine i odraz su njenih emocija, razmišljanja kao i dozivljaj drugih vidova umetnosti u kojima takođe pronalazi inspiraciju i predstavlja ih kroz apstraktne ženske portrete i figure.

“Kroz figurativnu umetnost, čija je tema najčešće žena, Anđelija Krstić suptilno skreće pažnju na senzitivno i ranjivo žensko biće, koje u sebi nosi sve nijanse različitih emocija sa kojima se savremena žena nosi. Bavi se kategorijama kojima se bavi i koje proučava vizuelna kultura globalno, na svoj lični i poetičan način. Iako se čini da su ženski likovi često ranjeni, slomljeni, zamišljeni, tužni i u toj preplavljujućoj patnji privlačni i lepi, boje koje koristi na svojim crtežima donose energiju i život kao neku ravnotežu dualnosti na kojoj počiva ceo svet. Položaj, emocionalni i društveni status žene, kroz likovnost i ličnu poetiku Anđelije Krstić, dobija novu dimenziju i višu svest o razumevanju i prihvatanju, pre svih sebe, a onda i celog roda i pola kojima pripada. Ova mlada umetnica iskrenost svojih emocija ne skriva i ne može sakriti, nesebično ih deleći sa svojom publikom. Takvu vrstu iskrenosti i posvećenosti, upornosti i istraživačkog žara može imati samo jedan autentični umetnik, likovno i vizuelno pismen, esteta i liričar po senzibilitetu, a to Anđelija jeste, iako tek na početku dugog i zahtevnog stvaralačkog procesa.”

Olivera Mićunović