Večeras nam stiže leto, a sutra pomračenje Sunca

pomračenje sunca
Foto: pixbay

Večeras nam stiže leto! 171 dan smo čekali omiljeno godišnje doba, i ono zvanično stiže u 23:43.

Iako zbog oblaka i čestih padavina ne deluje kao uskoro počinje leto, ono ipak stiže večeras, i to 17 minuta pre ponoći. Leto će trajati 94 dana. Danas je i najduži dan u godini, trajaće 15 sati i 35 minuta, dok će noć biti duga 8 sati i 25 minuta.

Pravo leto ćemo, ipak, morati malo da sačekamo. Meteorolozi kažu da nas do kraja juna očekuje nestabilno vreme sa naizmeničnim sunčanim i kišnim danima. Stabilizaciju vremena možemo očekivati od polovine jula. Temperatura će biti do dva stepena viša od proseka. Ovog leta imaćemo i 30 do 55 tropskih dana kada će temperatura biti viša od 30 stepeni. Prognoze kažu i da će se leto produžiti. Imaćemo i miholjsko leto, odnosno produženo lepo vreme u jesenjem periodu.

Sutra ujutru možemo videti i delimično pomračenje Sunca

Sutra ujutru će Mesec pokriti svega pet odsto Sunčevog prečnika. Pomračenje počinje u 7:17, maksimum je u 7:38 časova, a kraj u 7:59h časova i ukupno trajanje pojave je 42 minuta. Ukoliko oblaci to dozvole moći ćemo da vidimo pomračenje. Južnije lokacije u Srbiji će biti bolje za posmatranje od severnih, odnosno videće se sasvim malo veći deo Sunčevog diska.

Zbog bezbednosti očiju, stručnjaci savetuju da bi ovu slabo uočljivu pojavu trebalo posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.