Veče Mocarta u Nišu

Veče Mocarta, Niški simfonijski orkestar
Veče Mocarta, Niški simfonijski orkestar

Niški simfonijski orkestar ima čast da vas na večeri posvećenoj jednom od najistaknutijih kompozitora ikada, V. A. Mocarta, upozna sa jednom od najizvođenijih i najpopularnijih simfonija – simfonijom br. 40 u g – molu, kao i sa jednim od najizvođenijih Mocartovih klavirskih koncerata – klavirskim koncertom br. 20 u d – molu.

Dirigent: Milena Injac
Solista: Stefan Sretić (klavir)

Koncert pod nazivom “Veče Mocarta” biće održan u četvrtak, 22. feburar sa početkom od 20 časova.

Karte možete kupiti svakog radnog dana od 08-15č. na blagajni NSO, kao i na ulazu pred sam koncert.

Cene karata: 400 i 250 dinara za đake, studente i penzionere.

PROGRAM

V.A. Mocart – Simfonija br.40, g-mol

– Molto Allegro

– Andante

– Menuetto

– Allegro assai

PAUZA

V.A. Mocart – Koncert za klavir i orkestar br.20, d-mol

– Allegro

– Romance

– Allegro assai

Dirigent: Milena Injac

Dr Milena Injac, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Diplomirala je dirigovanje 1992. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Stanka Šepića.

Magistrirala je na istom fakultetu 1996. godine, a doktorirala 2015. godine u klasi prof. Darinke Matić-Marović.

Usavršavala se dve godine zaredom na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču i sarađivala sa maestrom Jormom Panulom, Peterom Etvošom, Angelom Šurevom i Mladenom Jaguštom.

Veče Mocarta, Niški simfonijski orkestar; dirigent Milena Injac
Veče Mocarta, Niški simfonijski orkestar; dirigent Milena Injac

Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu “Svet muzike” u Italiji dirigujući kamernim sastavom Niškog simfonijskog orkestra, 2000. godine.

Dobitnik je “Zlatne značke”, prestižne nagrade 20. Internacionalnih horskih svečanosti u Nišu, 2004. godine.

Laureat je Euroorkestar Festivala u Moskvi, Rusija, 2012. godine.

Nastupala je sa Beogradskom Filharmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS, “Stanislav Binički” Simfonijskim orkestarom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom, Makedonskom Filharmonijom, Operom Makedonskog nacionalnog teatra, Savarija simfonijskim orkestrom, Mađarska, Plovdivskom, Vidinskom, Šumenskom i Vračanskom državnom filharmonijom u Bugarskoj, St.Olban simfonijskim orkestrom u Velikoj Britaniji, Muzika teatro Ansamblom u Rimu, kao i Omladinskim orkestrom Turina u Valensiji, Orkestrom Konzervatorijuma Oskar Espla u Alikanteu, Španija, Nacionalnim simfonijskim i filharmonijskim omladinskim orkestrima El Salvadora, Nacionalnim simfonijskim omladinskim orkestrima, horom i baletom “Hose Artigas” i SODRE u Montevideu (Urugvaj). Stalni je gost dirigent Niškog simfonijskog orkestra.

Milena Injac je dirigovala Internacionalnim simfonijskim orkestrom, centralnog 29. Festivala Orkestara u Mursiji, Španija 2010. godine i dirigent Internacionalnog Euroorkestar simfonijskog orkestra na istoimenom festivalu u Moskvi, aprila 2012. godine.

Gostovala je na Tribini kompozitora u Beogradu, Boljšoj festivalu Emira Kusturice na Mokroj Gori, NIMUS festivalu u Nišu, kao i festivalima u Švedskoj, Grčkoj, Austriji, Bugarskoj, Italiji, Španiji, Urugvaju i Rusiji. Održala je masterklase dirigovanja u Španiji, El Salvadoru i Urugvaju.

Ostvarila je trajne snimke za potrebe radija i TV u zemlji i inostranstvu i dva CD izdanja vokalno-instrumentalne i instrumentalne muzike u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu, kao i DVD snimljen uživo u Španiji u izdanju Univerziteta u Musiji.

Milena Injac je profesor predmeta Orkestar i dirigent Simfonijskog i Kamernog orkestra Concertante Fakulteta umetnosti i umetnički rukovodilac i dirigent scenskih izvođenja operete J.Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija: Seviljski berberin, u okviru obnove operske scene u Nišu, u saradnji Fakulteta umetnosti u Nišu, Niškog simfonijskog orkestra i Narodnog pozorišta u Nišu.

Opereta Slepi miš uspešno je izvedena kao gostujuća predstava u sezoni 2013. u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Prodekan je za nastavu na FU i koordinator za međunarodnu saradnju Univerzitetskog centra u okviru projekta Erazmus+.

Solista: Stefan Sretić – klavir

Stefan Sretić je rođen 13. 05. 1993. godine u Nišu. Nižu i srednju Muzičku školu je završio u rodnom gradu u klasi profesora Suzane Novaković.

Sa 17 godina upisuje osnovne akademske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi profesora mr Aleksandra Serdara, gde je diplomirao, a potom i masterirao klavir 2015. godine kao najbolji student generacije sa prosečnom ocenom 10.

Specijalizovao je klavir 2016. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi profesora mr Aleksandra Serdara.

Stefan Sretić
Veče Mocarta, Niški simfonijski orkestar; Stefan Sretić

Osvajač je mnogobrojnih nagrada na Republičkim i Međunarodnim pijanističkim takmičenjima među kojima su najznačajnije:

1. nagrade na Republičkim takmičenjima u Beogradu: 2001. (100 poena), 2003, 2005. (100 poena, Laureat), 2009; 1. nagrade na Međunarodnim Festivalima mladih pijanista u Šapcu 2001, 2002, 2003. i 2004. godine; 1. nagrade na Međunarodnim takmičenjima u Nišu: 2002, 2004, 2006, 2008 (Laureat); 1. nagrada, 100 poena i naziv Laureat na Međunarodnom takmičenju “Gradus ad Parnassum” u Kragujevcu 2005. godine. Osvaja zapažene rezultate i na području kamerne muzike.

Učestvovao je na Masterklas seminarima Borisa Kraljevića (Crna Gora), Aleksandra Serdara (Srbija), Hinka Hasa (Slovenija), Sergeja Senkova (Rusija) i Dejvida Vestfola (Sjedinjene Američke Države).

Bio je dugogodišnji stipendista grada Niša kao učenik niže i srednje muzičke škole. Dobitnik je novčane nagrade Fondacije “Sveta Petka” za postignute rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima 2007. godine.

Iste godine dobija i stipendiju ART fondacije i Duvanske industrije Niš.

Od Grada Niša dobija novčanu nagradu kao najbolji student Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu u 2013. godini za izuzetan uspeh u toku studija.

Dobitnik je Dositeja stipendije za najbolje studente 2014. i 2015. godine koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Godine 2016. dobija Povelju Univerziteta u Nišu kao najbolji diplomirani student Fakulteta umetnosti u Nišu.

Godine 2005. je svirao na koncertu na Kolarcu kao Laureat Republičkog takmičenja. Godine 2006. je nastupao na Prvom Kraljevskom koncertu na Belom Dvoru na poziv Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra, gde je dobio diplomu za umetničko dostignuće i iskazani muzički talenat. Godine 2008. je svirao na koncertima u Makedoniji (Bitolj, Štip, Skoplje).

Godine 2014. je nastupio na jubilarnim 40. Niškim muzičkim svečanostima. Kao solista sarađivao je sa niškim dirigentima mr Ivanom Mirović, mr Vladanom Karadžovom, mr Zoranom Stanisavljevićem, dr Milenom Injac i mr Miroslavom Ivankovićem.

Sa Niškim Simfonijskim orkestrom nastupa na Pedagoškim koncertima 2008. godine, a potom i na otvaranju koncertne sezone 2015/2016. izvođenjem Klavirskog Koncerta br. 2 u c-molu Sergeja Rahmanjinova. Godine 2016. je nastupio na 5. “Evmelia” Internacionalnom festivalu u gradu Volosu u Grčkoj kao solista i kamerni muzičar (duo eufonijum-klavir). Iste godine je održao celovečernji solistički resital u Vrnjačkoj Banji.

Komponovao je originalnu muziku za tri kratkometražna filma: “Mozaik” (2014), “Po suncu hoda” (2016), i “Otkucaji tišine” (2015) za koji je dobio nagradu za najbolju originalnu filmsku muziku na “Moondance” Internacionalnom filmskom festivalu u Bolderu u Koloradu.

Komponovao je i numeru “Sećanje” za album “Nebesko je uvek i doveka“ u izdanju PGP RTS-a, koja je potom bila izvođena uživo u Sava centru u Beogradu i na koncertu održanom u Nišu u Narodnom pozorištu.

Komponovao je muziku za zvaničnu reklamu Akademije umetnosti Beograd.

Trenutno je student druge godine doktorskih akademskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora dr Doriana Leljaka. Radi kao profesor klavira u Muzičkoj školi Niš.

Aktivni je član Mense Srbije.

Global Digital Clinik