Vatrogasci iz Niša krenuli u Grčku da gase požar

Foto: MUP

Članovi vatrogasno-spasilačkog tima Srbije, njih ukupno 36 sa 14 vatrogasnih vozila, dve prikolice i dva pripadnika medicinskog osoblja sa jednim sanitetskim vozilom, krenulo je iz Niša za Grčku kako bi pomogli kolegama vatrogascima u gašenju velikih šumskih požara.

Srbija je uputila pomoć Grčkoj na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa a po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, prilikom ispraćaja vatrogasaca u Grčku, naglasio je da su vatrogasci koji odlaze -ponos zemlje.

„Naši vatrogasci-spasioci jesu naši heroji, oni jesu ponos i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i naše zemlje i ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz i našoj zemlji na način kako su to radili u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. Oni kreću upravo odavde sada iz Niša i u dogovoru sa grčkim kolegama će biti raspoređeni. Čim stignu na tačku sastanka, to je oko Soluna, u saradnji sa grčkim kolegama, oni će biti raspoređeni gde budu tada najpotrebniji“ dodao je Čaušić.

Trenutno najveći požari bukte u regionu centralne Grčke, na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Krf. Kako stoji u saopštenju Grčke Civilne zaštite, u poslednja 24 sata zemlju su zahvatila 64 nova požara i odmah su evakuisani Krf, Egio, Karistos, Thiva, Kalamata, Volos, Mesolongi i Domokos.

Angažovani su i spasilački timovi iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite.