Vanredna situacija u više opština i gradova

Vanredna situacija zbog poplava
Foto: arhiva

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Živko Babović izjavio je da je zbog opasnosti od poplava na teritoriji Žitorađe, Doljevca i Prokuplja proglašena vanredna situacija.

Vanredna situacija proglašena je i u Kruševcu i Zaječaru

„U toku vikenda došlo je do pojave veće količine vode u opštini Žitorađa usled topljenja snega. U toku noći i dana to stanje se proširilo na Prokuplje i Doljevac, gde je takođe proglašena vanredna situacija“, objasnio je Babović.

Prema njegovima rečima, imajući u vidu najavljenu vremensku prognozu u narednom periodu očekuje se dodatno topljenje snega što će dovesti do porasta vodostaja na rekama.

„Nadamo se da će to biti pod kontrolom. Sreća je što je zemlja suva, jer smo u prethodnom periodu imali sušan period, tako da će zemlja moći da apsorbuje određenu količinu vode, kako ona ne bi isplivala na površinu“, naveo je Babović. 

Sektor za vanredne situacije, kako je naveo Babović, uputio je instrukciju svim predsednicima opština, koji su ujedno i komandanti opštinskih štabova za vanredne situacije, da se odmah preduzmu sve preventivne mere kako bi se sprečili eventualni problemi, sazovu sednice štabova i obavi priprema svih javnih komunalnih preduzeća.

Takođe, kako je naveo, Sektor za vanredne situacije stavio je u pripravnost sve svoje snage koje će, ukoliko bude bilo potrebno, odmah reagovati, a u Zaječar je već upućen tim za spasavanje na vodi koji je stavljen na raspolaganje lokalnom štabu za vanredne situacije i koji će pružiti pomoć. 

Babović je istakao da Sektor za vanredne situacije planira da u pripravnost stavi i ovlašćena pravna lica, odnosno druge subjekte čiji kapaciteti mogu biti stavljeni u funkciju ukoliko bude bilo potrebe.

On je dodao da je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić održao i koordinacioni sastanak sa direktorom javnog preduzeća „SrbijaVode“ i rukovodstvom Republičkog hidrometorološkog zavoda u cilju realne procene mogućnosti porasta vodostaja na rekama usled naglog topljenja snega.

Republički štab za vanredne situacije

Babović je najavio da će danas  biti održana i vanredna sednica Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj će biti razmatrana aktuelna situacija i data zaduženja svim subjektima koji u slučaju većeg izlivanja reka mogu učestvovati u aktivnostima zaštite i spasavanja na prostoru Republike Srbije.