Vakcinacija je individualno pravo, a kolektivna odgovornost

Vakcina
Foto: Pixabay

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije, čiji je cilj povećanje broja vakcinisanih i jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom je počela i trajaće do kraja nedelje.

U pitanju je 19. po redu Nedelja imunizacije koju je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula 2005. godine sa idejom da se pažnja javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije.

Povodom Evropske nedelje imunizacije u lekari Doma zdravlja Niš organizuju akciju “Vakcinacija je individualno pravo, a kolektivna odgovornost”.

Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta/osobe od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih vulnerabilnih i marginalizovanih grupa, koji je inicirala Svetska zdravstvena organozacija u oktobru 2005. godine, a u čije obeležavanje se uključila Srbija od početka.

Ekipe Doma zdravlja Niš već je u prostorijama GO Crveni krst obavila vakcinaciju romske dece, a danas će edukovati Nišlije o značaju imunizacije u holu Doma zdravlja.

Imunizacija mora biti prioritet zbog sedam ključnih razloga:

Imunizacija spašava živote
Imunizacija je osnovno pravo, ali nije dostupno svima
Epidemije predstavljaju ozbiljne pretnje
Zarazne bolesti mogu da izazovu smrtni ishod
Zarazne bolesti se mogu kontrolisati i odstraniti
Imunizacija je isplativa javnozdravstvena mera
Deci u zdravstvenim sistemima treba obezbediti bezbednu, efektivnu, dostupnu i efikasnu vakcinu

Svake godine se registruje 2–3 miliona smrtnih ishoda od pneumokoknih infekcija, rotavirusnih infekcija, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja kod nevakcinisanih lica, a najviše kod dece ispod pet godina života.

Procenjuje se da svake godine ostane nevakcinisano 18,7 miliona dece u svetu, osnovnim vakcinama prema proširenom programu imunizacije.

U Srbiji je posle 25 godina u toku najveća epidemija morbila, sa prvim smrtnim ishodima posle 20 godina.

Epidemija je počela u oktobru 2017. i zaključno sa 24. aprilom se beleži 4907 obolelih i 15 smrtnih ishoda.

Pre uvođenja vaccine protiv malih boginja, koja je u primeni skoro 50 godina, procenjuje se da je godišnje umiralo 2,6, miliona osoba.

U saopštenju povodom Nedelje imunizacije podseća se da imunizacija predstavlja primenu vakcina u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti i da je i dalje najbrži i najjeftiniji način za kontrolu i iskorenjivanje mnogih zaraznih bolesti, zbog čega i predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti.

“Imunizacija je jedna od najuspešnijih javno zdravstvenih inicijativa kojom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti uključujući rak grlića materice, difteriju, hepatitis B, morbile, zauške, veliki kašalj, zapaljenje pluća, dečiju paralizu, prolive izazvane rotavirusom, rubelu i tetanus. Imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti. Učinite sve da Vi i članovi vaše porodice budete pravovremeno i potpuno vakcinisani”, kažu lekari.

Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto u svim administrativnim jedinicama, dostizanju i održavanju indikatora kvaliteta u aktivnom nadzoru i sprovođenju dopunske imunizacije nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, kako bi se dostigao cilj eliminacije morbila u najmanje pet regiona SZO do kraja 2020. godine.

 

Global Digital Clinik