Uz trubače i vatromet zatvoren „Nišville za zaborav“

nišville
Osveženje posle koncerta - Artan Lili. Foto: Zoran Ćirić

Sinoć je završeno septembarsko izdanje Nišville festivala, uz vatromet i zvuke trubača Gorana Cekića koji su sa niške Tvrđave na južnjački način izveli „Kada sveci marširaju“.

U nadi da se ovakvo izdanje festivala nikada više neće ponoviti, uz vatromet i zvuke trubača, sinoć je u niškoj Tvrđavi završeno septembarsko izdanje Nišville festivala. Ovo je, prema rečima direktora festivala Ivana Blagojevića, sigurno najteža godina kada je reč o organizovanju i realizovanju programa od osnivanja festivala. 

Septembarsko izdanje, sa ograničenim brojem posetilaca sadržalo je nekoliko besplatnih muzičkih i flmskih programa. Koncerte i filmske projekcije je, prema proceni direktora festivala, pratilo kao i prvo izdanje 1995. godine u Sali kluba Vojske. Nekoliko hiljada posetilaca, uključujući i sve prolaznike koji su se zadržali i otpratili makar jedan koncert ili projekciju videlo je ovogodišnji festival.

“Od 17. do 20. septembra”, kaže Blagojević, “na Youth stage-u održano je 14 koncerata.”

Nastupili su Nišville youth Arkestra, Milan Petković Quartet, Glib, El Mejor, 4G’s, LAB Organ Trio,  Dečji hor “Čarobna nota”,  međunarodni omladinski JAIN  (Jazz and Interculturalism)  projekat  podržanog od strane EACEA programa „Creative Europe“ (4 koncerta). Takođe i Johny Quartet,  South Rail Messengers, a program je zatvorio sastav Artan Lily.

U sklopu matine programa (17:00-19:00) na Welcome stage-u nastupilo je 8 grupa (Godina Konja, Oposite Way, Hot Spot, Paradox, Rusty Strings, Tomycoustic, T.U.N.E i Mokri Jazz). Na Kristina Stage-u je nastupilo četvoro pijanista koji su pratili neme filmove (Marija Antunović, Sofija Vukić, Aleksandar Mitić, Vuk Petrović). Na Nišville movie stage-u je prikazano  26 filmova.

Direktor festivala je podsetio i da je prvog dana festivala u Gradskoj kući u Nišu je uručena Nišville nagrada za životno delo proslavljenom džez pijanisti, kompozitoru, aranžeru, pedagogu, džez promoteru, istoričaru džeza i esejisti Milošu – Miši Krstiću.

“Septembarsko izdanje ovogodišnjeg Nišvila smo, posle nastupa grupe Artan Lili, završili onako kako smog ga i otvorili. Uz posluženje žute lubenice i muzike uživo sa “Nišville Jazzcycle” koji je tokom leta sve vreme bio parkiran ispred Nišville jazz muzeja”, rekao je Blagojević.

 

Dostava hrane u Nišu