Usvojeno idejno rešenje za Spomenik nenasilju

Spomenik nenasilju

Žiri je izabrao idejno rešenje za Spomenik nenasilju koji će se nalaziti u parku Svetog Save i koje je predstavljeno gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski, saradnicima i javnosti.

Niš će biti prvi grad u Srbiji koji će početkom iduće godine imati jedinstven spomenik posvećen nenasilju, rekla je gradonačelnica Niša.

Spomenik nenasilju je spomenik opomene, ali istovremeno i simbol tolerancije, uvažavanja i međusobnog razumevanja – vrednosti koje su univerzalne i koje treba negovati i čuvati, kazala je ona.

Inicijativu za postavljanje Spomenika nenasilju pokrenula je Mirjana Stoiljković, majka Vuka Stoiljkovića (22) koji je ubijen u parku Svetog Save 2014. godine.

Spomenik nenasilju „Polet“  osmišljen je tako da  predstavlja novi visinski reper na predviđenoj lokaciji. Glavni element spomenika su beli golubovi koji su postavljeni tako da izgleda kao da poleću ka nebu. Opšte je poznato da beli golub ima više značenja. On predstavlja simbol mira, ljubavi, novih početaka, časti, slobode, kao i anđele čuvare. Sa ovom simbolikom predloženo rešenje obeležava uspomenu na tragično preminule mlade osobe i svako golub predstavlja jednu žrtvu nasilja. Beli golubovi lete iz metalnog kaveza i oslobađaju se društvenih stega. „Polet“ je visine 10 metara i po obliku podseća na zvonike Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene sa jedne strane, i na solitere sa druge strane zadate lokacije .Svojom veličinom spomenik jasno opominje prolaznike, ukazuje na bitnost teme i neguje kultutu sećanja, ali nije masivan pa ne omera vizuru, već se kroz njega može sagledati okolina. Rešenje je moderno i simbolično i znatno će ulepšati prostor Parka Svetog Save. Na postolju spomenika ispisani su stihovi pesnika Mike Antića : „Hiljade šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti negde visoko. Upamti: nema granica, već samo trenutnih granica: „Ovi stihovi dodatno upućuju na mlade nastradale ljude i pored njih na postolju se mogu ugravirati i imena preminulih – piše u opusu autora.

Žiri je odabrao savremeno idejno rešenje koje se vizuelno i urbanistički uklapa na mestu podizanja i kojim se šalje jasna poruka, rekla je predsednici žirija i glavna urbanistkinja Tanja Obradović.

Ona je napomenula da je na konkurs pristiglo pet radova i da je odluka o izboru idejnog rešenja studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu doneta jednoglasno.

Konkurs za izbor idejnog rešenja sproveo je Zavod za urbanizam, a direktor tog Zavoda Ivan Grmuša najavio je izradu projektno-tehničke dokumentacije i izbor izvođača radova koji bi bili, prema planu, završeni početkom naredne godine.