Usvojena rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji: Traži se međunarodna istraga i zamrzavanje sredstava EU

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o izborima u Srbiji u kojoj se, prema finalnom nacrtu u koju je javnost imala uvid, traži međunarodna istraga i od Evropske komisije zahteva da, ukoliko krađa izbora bude dokazana – budu ukinuti predpristupni fondovi Evropske unije Srbiji.

Rezolucija je usvojena sa 461 glasom “za” i 53 “protiv”.

U rezoluciji Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da pošalje ekspertsku misiju u Srbiju koja bi ocenila situaciju i tako postavila osnove za društveni dijalog koji bi povratio poverenje u institucije, po uzoru na “Pribe izveštaje” koji su napisani u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Osuđuje se odsustvo odgovora institucija na ozbiljne sumnje o uključenosti vlasti u izborne manipulacije i zloupotrebe, “što kao posledicu ima nekažnjivost i osigurava kontinuitet ove prakse”. Pozivaju se institucije da istraže i kazne odgovorne za bilo koja krivična dela tokom izbora, kao i napade na studente.

Evropski poslanici takođe u rezoluciji pozivaju na obustavu finansiranja Srbije iz EU ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno umešane u izbornu krađu.

Vlast se poziva i da u potpunosti i suštinski sarađuje sa OEBS-om, Evropskom unijom i Savetom Evrope.

Na današnjem panelu u Evropskom parlamentu Srbija na raskrsnici, uoči usvajanja rezolucije o izborima u Srbiji, evropski poslanici zajedno sa predstavnicima liste Srbija protiv nasilja uputili su oštre kritike na račun režima Aleksandra Vučića.

Rečeno je da je vlast u Srbiji zloupotrebila izbore i čitav državni aparat, ističući potrebu za hitnom i brzom međunarodnom istragom izbornog procesa.

Evropski poslanici su naveli da građani Srbije zaslužuju fer i poštene izbore kao i da su svedočili izbornoj krađi. Takođe su istakli moguće zamrzavanje i obustava evropskih fondova nije uperena protiv građana Srbije.
Izvor: Danas