Uspeh DŠK „OSNOVAC“ na seniorskom prvenstvu Srbije za šahistkinje

DŠK
DŠK "OSNOVAC" na takmičenju Izvor: DŠK "OSNOVAC"

Na nedavno završenom ekipnom seniorskom prvenstvu Srbije za šahistkinje, DŠK “OSNOVAC” iz Niša ponovo je osvojio peto mesto.

Ostvareni rezultat svakako raduje, ali i nagoveštava da će se klub već naredne godine ozbiljno umešati u borbu za medalje. Iz DŠK „OSNOVAC“ to potkrepljuju činjenicom da su već počeli pregovore sa nekim od najboljjih šahistkinja Srbije.

“Prošle godine smo osvajanjem petog mesta u državi kao debitanti ostvarili najveći uspeh niškog ženskog šaha u poslednjih 14 godina. Biti dve godine zaredom u samom vrhu nije nimalo lako i pokazuje da Niš ima stabilnog i jakog prvoligaša.“ – izjavio je Igor Lukić, osnivač i glavni operativac kluba.

Za postignuti ovogodišnji rezultat zasluge idu igračicama koje su nastupale za klub:

WGM&IM Zimina Olga (Italija, 7 poena iz 11 partija)

WIM Drljević Ljilja (4.5/11)

WFM Vujčić Milena (3.5/8)

WFM Kovačević Radmila (5/8)

Gruić Jadranka (3.5/6)

U godini pandemije, veliki je uspeh i to što se domaći šah “vratio” sa interneta u sale za igru. Nekako stidljivo i u strahu, pod nikad sličnijim uslovima, održao se ovaj šampionat. Sve mere prevencije su bile ispoštovane, a takmičarima se i merila temperatura pre ulaska na turnir. Pod takvim uslovima takmičilo se 12 klubova, sa oko 65 igračica, trenutno najboljih koje naša zemlja ima.

DŠK "OSNOVAC"
DŠK „OSNOVAC“
Izvor: DŠK „OSNOVAC“

Nakon 11 odigranih kola titulu ekipnih prvakinja Srbije osvojile su šahistkinje “Jelica PEP” iz Goračića, čime su odbranile prošlogodišnji naslov najboljih. Drugo mesto osvojile su šahistkinje ekipe “BAS” – Beograd, dok je treće mesto pripalo ekipi “RAD” – Beograd.  Organizator takmičenja bio je Šahovski savez Srbije, a domaćin hotel “Grand” u Valjevu.

Do kraja godine DŠK „OSNOVAC“ očekuje učešće u muškoj seniorskoj ligi – Ligi Centralne Srbije, grupa Jug, kao i nastup na Drugoj ženskoj ligi Centralne Srbije.