Uskoro semafori sa brojačima za pešake i vozače u Nišu

Pešaci od nedavno znaju koliko dugo moraju da čekaju na semoforu na Trgu kralja Milana. To je samo jedan od 60 semfora koji će imati brojač za pešake, kaže za Naissus Info gradski većnik, Igor Vojinović.

“Postavljanjem ovih brojača povećava se bezbednost pešaka u zonama semaforizovanih raskrsnica, odnosno pešačkih prelaza”, dodaje Vojinović.

Postavljanje brojača na semaforu u centru Niša
Postavljanje brojača na semaforu u centru Niša

Trenutno se brojači postavljaju na semaforima na raskrsnicama kod Ureda, Pozorišta i Tvrđave, a uskoro će se naći i na raskrsnicama kod Voždove škole, Crvenog pevca, Margera, Bolnice u Zetskoj ulici, kao i kod Hitne pomoći i novog Kliničkog centra.

Brojači na semaforima koštaju 2 miliona dinara

“Ukupno je nabavljeno 60 kom brojača vremena na semaforima za pešake, i njihova nabavka je iznosila 2.073.060,00 dinara sa PDV-om. Sredstva za ovu nabavku obezbeđena su od sredstava koje se gradu vraćaju od naplaćenih novčanih kazni za saobraćajne prekršaje na teritoriji grada Niša u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima“, objašnjava Vojinović.

Semafor sa brojačem z apešake u centru Niša

Uskoro brojači i za vozače

Takođe, u ovoj godini, iz istih sredstava, planira se i nabavka brojača vremena na semaforima za vozače, većih dimenzija, koji će služiti da vozačima na semaforizovanim raskrsnicama pruže informaciju o preostalom zelenom, odnosnom crvenom svetlu.

Global Digital Clinik