Uručene nagrade „11. Januar“

Nagrada 11. januar
Nagrada 11. januar

Pre tačno 141 godine, 11. januara 1878. godine u Niš je, posle viševekovnog ropstva, stigla sloboda.

Povodom ovog važnog istorijskog događaja za Grad Niš, u Svetosavskom domu je održana svečana sednica Skupštine Grada  na kojoj su Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković uručili nagrade  laureatima.

Među kolektivima, najprestižnije priznanje Grada uručeno je  Akademskom folklornom ansamblu ORO – Studentskog kulturnog centra, Osnovnoj školi „Radoje Domanović“ i Nacionalnoj službi za zapošljavanje – Filijala Niš.

Od pojedinaca, nagradu su dobili: prof. dr Radoslav Bubanj, dugogodišnji univerzitetski profesor i donedavni Rektor Univerziteta u Nišu i Selomir Marković, višedecenijski domaćin spomenika na Čegru.

Čestitajući dobitnicima na nagradi i najvišem gradskom priznanju, Gradonačelnik Bulatović je istakao da je tradicija ta mudrost i snaga da se stvaraju velika i dobra dela u vremenu u kome živimo. Stoga, žrtvu niških osloboditelja moramo da nosimo kao moralnu i etičku odgovornost prema našem gradu, koji su nam preci dostojanstveno u amanet ostavili. Danas vodimo neke druge bitke koje su isto tako zaloga za bolju budućnost generacija kojima ćemo predati naš grad.

”Nagrada  „11. januar“, koja je simbolično vezana za Dan oslobođenja, najviše je priznanje Grada Niša koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća koja čine doprinos afirmaciji grada u privrednim, društvenim i drugim sektorima značajnim za Grad Niš. Velika je privilegija ali i odgovornost biti nosilac ovog prestižnog priznanja, stoga se kao gradonačelnik Niša, ovogodišnjim dobitnicima srdačno zahvaljujem na nesebičnom i požrtvovanom ulogu u formiranju duhovnog i intelektualnog života savremenog Niša”, rekao je Gradonačelnik Bulatović.

Da podsetiomo, za nagradu 11. Januar, ove godine ukupno je bilo 26 predloženih kandidata, od toga 10 kolektiva i 16 pojedinaca.

Odluku da nagradu dobiju tri kolektiva i dva pojedinca donela je Komisije za nagrade Grada Niša, koju su činili Gradonačelnik, Predsednik Skupštine Grada, kao i predstavnici Univerziteta, Vojske i Crkve.

Global Digital Clinik