“Urban fest” večeras u Narodnom pozorištu

Urban fest

Zbog zahlađenja i mogućih pljuskova, četvrto festivalsko veče našeg URBAN FESTA, održaće se u Narodnom pozorištu.

Vreme početka predstava, od 20.30 i 22.00, ostaje isto, a ulaz je, kao i svake večeri do sada, slobodan.

Naš URBAN FEST se večeras seli na scenu niškog Narodnog pozorišta, gde će publika, kao što je i planirano, moći da pogleda dve predstave: „Garderober“, koji igraju glumci Teattra 5, iz Beograda, a zatim i komad „Čekaonica za bolje sutra“, u izvođenju Dramskog studija Daske iz Laktaša (RS, BiH).

Predstava „Garderober“, čiji je reditelj Zoran Rakić, donosi zanimljivu priču o životu glumaca.

„Pisac je svoje iskustvo u radu sa glumcima kao garderober, pretočio u jedan od najboljih komada koji govore o pozorišnom životu. Odnosi koji su nastali još sa radom Vilijema Šekspira nastavili su da žive sve do kraja Drugog svetskog rata. Novi svet koji se pojavljuje u toku samog rata, donosi promene na koje stari, okoštali sistem, prikazan kroz život i smrt jednog glumca, nije bio spreman. Sama radnja je i zato smeštena u toku stalnih napada na staru kraljevinu. Bombe koje padaju dok se igra jedno od najpoznatijih dela, Vilijema Šekspira, Kralj Lir, uništavaju kako jednog glumca, tako i sistem u kome je naučio da živi i sa kojim se saživeo u potpunosti.“, navode u beogradskom Teatru.

Urban fest
Urban fest

Sledeća predstava, reditelja Ognjena Todorovića, na pozornicu donosi pitanja koja muče čoveka vekovima unazad.

„ „Čekaonica za bolje sutra“ se bavi pitanjem prolaznosti života, straha i iščekivanja najgoreg. Koliko zapravo poznajemo ljude oko nas, one sa kojima delimo postelju ili one koje svakodnevno vidimo na televiziji? Šta nam je zajedinčko? Živimo li život ili nešto neprestano čekamo? Šta se dešava kada ono ,,nešto” dođe? Da li obećava sreću? Čekaonica će nas naučiti da ono naizgled lepo ume da otruje, a ono otrovno da pomogne. Život je put- put je sudbina- sudbina je ništa-ništa je najopasnije od svega.“, navode iz ovog pozorišta.

Podsetimo, publika je sinoć mogla da pogleda dve predstave – „Mamin dašak u svemiru“, Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš, koja je ,kao i tokom svakog igranja do sada, u do poslednjeg mesta punom dvorištu Univerziteta, izazvala snažne emocije kod publike – od smeha do suza!

Druga predstava treće večeri festivala bio je komad „Gradovi usamljenosti“, Nezavisnog omladinskog pozorišta Nova scena 2, iz ruskog Belgoroda. Sinoćna izvođenja predstava su još jedan dokaz da URBAN FEST ima svoju vernu publiku, kojoj i nešto niže temperature ne smetaju da uživa predstavama.

Pozivamo publiku da i večeras bude sa nama i da na vreme zauzme mesto u niškom Narodnom pozorištu!