Urban fest 2020: Umetnost nas okuplja u digitalnom teatru

Urban fest 2020
Urban fest 2020. Foto: SKC Niš

Urban fest 2020. godine biće održan u digitalnom formatu. Festival akademskih pozorišta trajaće od 1. do 5. septembra.

“Tokom prethodnih meseci život i navike koje smo imali promenili su se iz korena. Između ostalog, ostali smo uskraćeni za koncerte, festivale, pozorište… Zbog toga smo odlučili da ovogodišnji „Urban fest“ ne smemo da odložimo. Učinićemo sve da publika i u 2020. godini uživa u predstavama akademskih pozorišta. Iako zbog epidemiološke sitacije moramo da budemo na distanci, umetnost će nas okupiti u našem digitalnom teatru – na našim Fejsbuk stranicama”, navodi se u saopštenju. Urban fest 2020. moći ćete da pratite na Fejsbuku Studentskog kulturnog centra i Akademskog pozorišta.

Tokom trajanja festivala, biće prikazano deset predstava koje su u protekloj deceniji osvojile nagradu “Ćele kula“, odnosno gran pri festivala. Urban fest 2020. poseban je i po tome što Akademsko pozorište obeležava šest decenija postojanja. Zbog toga će festival otvoriti film o ovom velikom jubileju.

Nakon filma, biće emitovana i prva predstava, a ostalih dana festivala biće emitovane po dve. Poslednjeg dana biće organizovana tribina o festivalu, glumcima pozorišnom životu tokom pandemije “Pozorište kao predskazanje“.

Podsećamo, “Urban fest“ organizuje se po 16. put, njegov domaćin je Akademsko pozorište, umetnički direktor festivala je glumac Aleksandar Mihailović, a organizator Studentski kulturni centar Niš.

Akademsko pozorište SKC-a i tokom karantina uz svoju publiku

“Emitovali smo predstave svakog utorka i četvrtka, a u komadima u izvedbi naših glumaca nekoliko stotina ljudi uživalo je svake nedelje. Tada smo dokazali da je, ako tako okolnosti nalažu, predstavu moguće odigrati čak i kada je publika fizički daleko, ako je svim srcem uz svoje glumce. Sigurni smo da će tako biti i ovog puta, i da ćemo slaviti umetnost i pozorište kao i svake godine, samo na malo drugačiji način”, kažu iz Akademskog.

 

Global Digital Clinik