Upoznajte fantastičan svet gljiva na predavanju prirodno-matematičkog fakulteta

Foto: FB MyFungi
Foto: FB MyFungi

U sklopu zimskog serijala predavanja i saradnje sa Prirodno-matematičkim fakultetom Niš,  Gljivarsko Društvo NIŠ organizuje predavanje Miloša Gajića, determinatora  MGSS-a u sredu 25.01. od 18h u amfiteatru PMF-a: Morfološki diverzitet u carstvu gljiva sa osvrtom na sistematiku i komentarima o konvergentnoj evoluciji vrsta među bazidiomicetama.

Predavanje će se baviti morfologijom gljiva u kontekstu njihove genetske udaljenosti.

Predavanje počinje u sredu 25. januara u 18 sati u amfiteatru PMF-a, a Gljivarsko društvo Niš poziva sve koji su se ikada zapitali kako to sve gljive mogu da izgledaju i koje nezamislive forme mogu da oblikuju, a da to nije obična pečurka, da dođu i uplove u svet fantastičnih gljiva kakve nisu mogli ni da zamislite u najvećim fantazijama.

Predavanje će se baviti morfologijom gljiva u kontekstu njihove genetske udaljenosti. Zašto neke gljive izgledaju identično, a zapravo su međusobno udaljene i uopšte nisu bliske, razjasniće nam predavač u sat i po veoma interesantno zamišljenog predavanja. Predavanje je naučno-popularno i prilagođeno je običnim slušaocima koji nisu upoznati sa tematikom gljiva, iako će na njemu prisustvovati i iskusniji članovi društva kao i studenti i saradnici Departmana za biologiju sa fakulteta – najavljuju.

Miloš Gajić, rođen je 31.10.1988. u Nišu. Završio OŠ „Dobrila Stambolić“ u Svrljigu, zatim Knjaževačku gimnaziju prirodno matematički smer, a nakon toga na  PMF-u u Nišu završio osnovne i master studije na departmanu za geografiju (2013).

Gljivarenjem se bavi od detinjstva, a mikologijom amaterski od 2018. godine. Zvanje determinatora Mikološko-gljivarskog saveza Srbije stekao je 2020. godine. Za nepunih 5 godina na prostoru Svrljiga zabeležio je preko 500 vrsta gljiva čije fotografije i opise kao i naučnopopularne tekstove publikuje na vrlo popularnoj autorskoj fejsbuk stranci MyFungi. Autor je knjige Gljive Kopaonika koja je trenutno na štampi i očekuje se njeno izdanje na proleće 2023.

Pored svega ovoga, bavi se i Java programiranjem. U pripremi je program D-Terminator koji predstavlja svojevrsnu digitalnu knjigu sa preko 350 opisanih vrsta, velikim brojem fotografija i opcijom provere znanja korisnika u vidu testova i služi usavršavanju znanja i prepoznavanju gljiva do ekspertskog nivoa i predstavlja i jedinstveno aplikaciju na našim prostorima, a možda i u svetu!