UNICEF donirao dva inkubatora Klinici za dečije interne bolesti u Nišu

unicef donirao dva inkubatora klinici za dečije interne bolesti u nišu
Foto: UKC Niš

Klinika za dečije interne bolesti u Nišu dobila je dva inkubatora od UNICEF-a. Oni će biti namenjeni za lečenje prevremeno rođene dece na odeljenju neonatologije.

Dva inkubatora koje je UNICEF donirao Klinici za dečije interne bolesti u Nišu,  deo su velike akcije i kampanje ove organizacije “Tako mali da bi u srce stali”. Akcija, je pokrenuta prošle godine, a odazvalo joj se gotovo 5.000 ljudi i više od 160 kompanija zahvaljujući kojima je prikupljeno više od 10 miliona dinara.

“Današnja isporuka dva inkubatora, deo je opreme koju smo nabavili i koju ćemo isporučiti. I u promenjenim okolnostima koje je izazvala pandemija, UNICEF nastavlja da u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja radi na jačanju neonatalne nege u Srbiji”, rekla je Ivana Mišić iz UNICEF-a Srbija.

Iz UKC-a kažu da je ova donacija, čija je vrednost oko 20.000 evra, od velikog značaja za zdravstvenu ustanovu ka kojoj gravitira oko 2,5 miliona stanovnika.

“Ova dva vrhunska inkubatora će učiniti da mnoge porodice budu na okupu u svojim kućama, jer je medicina itekako napredovala, pa zahvaljujući stručnosti naših lekara i ovoj vrhunskoj opremi, možemo pomoći i bebicama koje se rode i sa težinom manjom od 1kg, da prebrode te prve dane u svom odrastanju i budu sa svojim porodicama nakon toga”, rekao je direktor UKC – Niš Zoran Perišić.

Osim Niša, po jedan inkubator dobili si Novi Sad i Kragujevac, kažu iz UNICEF-a. Oni podsećaju da se u Srbiji godišnje rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4.000 rođeno prevremeno, a svakog dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške, kao i da je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60 odsto smrtnih slučajeva novorođenčadi.