UNICEF donirao aparat za terapijsku hipotermiju Klinici za dečije interne bolesti

UNICEF
Foto: UKC Niš

Klinika za dečije Interne bolesti UKC Niš dobila je još jedan aparat neophodan za rad jedinice za intezivnu negu – aparat za terapijsku hipotermiju. Ovaj uređaj namenjen je sprečavanju oštećenja mozga kod novorođenčadi koja su pre, tokom ili odmah nakon porođaja doživela neki oblik moždane patnje usled nedostatka kiseonika. Donator je UNICEF u okviru svoje kampanje „Tako mali da bi u srce stali“ , a ova donacija je jedna od najvećih pojedinačnih i iznosi 5 miliona dinara.

U ime UNICEF-a u Srbiji, pomoćniku direktora UKC Niš za internističke delatnosti, prof. dr Radivoju Kociću, upravnici Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš, prof. dr Emiliji Golubović i načeniku intezivne nege dečije Klinike dr Dejanu Milojeviću, donaciju je uručila Jelena Kovačević.

„Želim da izrazim veliku zahvalnost UNICEF-u na dugotrajnoj posvećenosti i partnerstvu i u najtežim vremenima. Ka Nišu gravitira oko 2,5 miliona stanovnika i sva oprema koju smo dobili od UNICEF-a u poslednjih mesec dana namenjena je za spašavanje života, lečenje izbrinjavanje dece iz celog regiona Južne i Jugoistočne Srbije. Prevremeno rođene bebe zahtevaju svu našu podršku i pažnju. Nova savremena oprema daje nam veće mogućnosti damaksimalno unapredimo kvalitet zdravstvenih usluga i brige na dečijim klinikama i to jeste važan zadatak kome smo posvećeni, a sa UNICEF-om i njihovim partnerima iz privatnog sektora, imamo dodatnu snagu da u toj humanoj misiji istrajemo“, izjavio je pomoćnik direktora UKC Niš za internističke delatnosti, prof. dr Radivoj Kocić.

Foto: UKC Niš

Nakon izbijanja pandemije COVID-19, kao dodatni vid podrške UNICEF je obezbedio i 12 neonatalnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama.

“Velika zahvalnost ide UNICEF-u jer korača uporedo sa nama i pomaže nam da savladamo i najteže bitke. Pored ovog aparata za terapijhsku hipotermiju,mi smo u poslednjih mesec dana od UNICEF-a dobili i 4 inkubatora, a prošle godine i 1 neonatalni respirator. Kada na odeljenju imate bebice koje imaju 800 ili 900 grama, mi iz sebe izvučemo nadljudsku snagu da bismo im pomogli da prežive i dožive novi dan i novi mesec”, izjavila je između ostalog rukovodilac Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš, prof. dr Emilija Golubović.

Foto: UKC Niš

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške.

“Aparat je namenjen bebama koje malo lošije prođu na samom rođenju i ne prodišu onako kako treba. Njegova uloga je da centralni metabolizam i ono što radi centralni nervni sistem, smanji na najmanju moguću meru , kako bi posledice otežanog porođaja bile kasnije što manje i da bi neurološki razvoj bio potpuno normalan“, rekao je između ostalog načelnik Intezivne nege dečijih klinika dr Dejan Milojević.

Foto: UKC Niš

Zahvaljujući odzivu više od 5105 pojedinaca i 281 malog i srednjeg preduzeća, UNICEF je samo tokom kampanje „Tako mali da bi u srce stali“, u periodu od novembra 2020. do sada, prikupio više od 13 miliona dinara, što je omogućilo nabavku ukupno sedam inkubatora, od kojih su četiri dostavljena Nišu, dva Kragujevcu i jedan Novom Sadu, a još jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi, u aprilu je dobio, Institut za neonatalogiju u Beogradu.

Foto: UKC Niš

„U teškim vremenima u kojima živimo, solidarnost i humani odnos prema drugima, ključni su da prebrodimo sve izazove sa kojima se suočavamo. U partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, UNICEF je jačanju neonatalne službe u Srbiji posvećen od 2017. godine. Nastavljamo sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem sistemske podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba, što je naša misija kojoj ostajemo posvećeni“, izjavila je Jelena Kovačević u ime UNICEF-a u Srbiji.