Ultrazvuk dojke: Šta je ultrazvuk dojki i kako izgleda?

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki je nešto što svaka žena treba da uradi makar jednom godišnje preventivno.

Poražavajući je podatak da u Srbiji godišnje od karcinoma dojki oboli čak 4000 žena što je 25% od ukupnog oboljevanja od karcinoma.

Nažalost čak 1600 njih godišnje izgubi svoju borbu sa ovom podmuklom bolešću.

Karcinom dojke se u početnoj fazi može sasvim uspešno lečiti, dok se većina žena nažalost kasno javi svom lekaru.

Godišnji, preventivni ultrazvuk dojki može vam produžiti život i olakšati lečenje.

Dojke su pogodne za ultrazvučni pregled jer su sastavljene od mekih tkiva i ovim pregledom moguće je uočiti gotovo sve promene u dojkama.

Osim samih dojki, tokom ultrazvučnog pregleda se obuhvataju i meka tkiva grudnog koša, limfna područja pazuha i potpazušne jame, delovi ispod i iznad klučne kosti.

Uz standardni ultrazvuk dojki moguće je uraditi i kolor dopler krvnih sudova u ovom području koji će pokazati stanje cirkulacije u dojkama, promene i izgled limfnih žlezda.

Šta je ultrazvuk dojki i kako izgleda?

Ultrazvuk dojki je potpuno bezbolna i bezbedna medicinska metoda za utvrđivanje mogućih promena u dojkama.

Za sam ultrazvuk nije potrebna nikakva prethodna priprema.

Traje svega 20 minuta i sve što je potrebno jeste da skinete nakit sa sebe i odeću do pojasa.

Osoba koja izvodi ultrazvuk dojki je visoko specijalizovana za praćenje i čitanje slika dobijenih na ovaj način.

Nema potrebe za nervozom i nelagodnošću pre i prilikom pregleda.

Jedina neprijatnost može biti osećaj hladnoće prilikom nanošenja gela za ultrazvuk na kožu.

Ultrazvuk dojki radi se uz pomoć specijalne sonde i gela koji se postavlja direktno nakožu.

Ultrazvučni talasi visoke frekvencije putuju iz sonde kroz gel u telo stvarajući sliku koja se potom prikazuje na računaru koji je povezan sa sondom. Računar stvara slike uz pomoć dobijenih ultrazvučnih talasa.

Slike se snimaju u realnom vremenu i pokazuju strukturu i kretanja unutrašnjih organa.

Ultrazvučno snimanje dojke, dakle, daje realnu sliku unutrašnjih struktura dojke.

Ultrazvuk ne proizvodi zračenja i smatra se bezbednim i neinvazivnim medicinskim testom.

Osim standardnog ultrazvuka dojki, danas se često radi i kolor dopler.

Dopler ultrazvuk je posebna ultrazvučna tehnika kojom se omogućava praćenje kretanja materija u telu. Ono omogućava lekaru da utvrdi protok krvi kroz arterije i vene u predelu dojke.

Ultrazvuk dojki često se radi nakon mamografije ili onda kada mamografija nije moguća ( kod trudnica koje se ne smeju izlagati zračenjima).

Na pitanje da li je bolje raditi ultrazvuk dojki ili mamografiju lekari nemaju jednoglasan odgovor, jer svaki pojedinac je poseban i sa time se i potrebe pojedinca razlikuju.

Ono što je važno da znate jeste da se kontrolni mamografski pregledi preporučuju ženama nakon četrdesete godine života i da se oni preventivno izvode samo jednom u dve godine iz razloga što proizvode zračenje koje se ne preporučuje često.

Za razliku od mamografije, ultrazvuk je potpuno bezbedna metoda i neke mase se kod mamografije ne mogu uočiti kao na ultrazvuku dojki.

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk dojki?

Preventivni ultrazvuk dojki preporučuje se jednom godišnje kod žena uzrasta od dvadesete godine i više.

Nekada se mamografija i ultrazvuk dojke preporučivao damama starijim od 40 godina, međutim poslednjih godina primećen je porast obolelih od karcinoma dojke i kod mlađih starosnih grupa.

Zato je veoma važno, naročito ako imate predispozicije ili ste rizična grupa za nastanak karcinoma, da ultrazvuk dojke radite kada i redovni ginekološki pregled jednom godišnje, po potrebi i dva puta.

U rizične grupe spadaju osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom, osobe sa na hormonskoj terapiji, rana prva menstruacija, ne rađanje ili malobrojno rađanje, kasna prva trudnoća, neoplazme na dojci, kasna menopauza i bilo koja benigna promena na dojci.

Svaka žena trebalo bi redovno nakon svakog ciklusa da sama radi fizički pregled dojki i pri prvom dodiru ili primetnoj promeni na dojci poseti lekara i zatraži ultrazvučni pregled dojke i mamogafiju.

Ultrazvuk dojke može se raditi i kada lekar primeti sumnjivu promenu na dojci i želi da uradi biopsiju tkiva vođenu ultrazvukom dojki.

 Obzirom da ultrazvuk dojki daje slike u realnom vremenu često se koristi kao pomoćna metoda u vođenju biopsije.

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk dojki?

Ne, za ultrazvuk dojki nije potrebna nikakva priprema. Jedino što vaš lekar može zatražiti od vas jeste da se udobno smestite na krevet za ultrazvuk i prethodno skinete nakit i odeću sa gornjeg dela tela sa sebe.

Još jednom napominjemo da je ultrazvuk dojki apsolutno bezbolan i bezbedan čak i za mlađe osobe i trudnice.

Nakon završenog ultrazvuka doktor će pogledati snimke i popričati sa vama o uočenim promenama, dati vam savet i terapiju ako je to potrebno ili vas uputiti na dalje pretrage, ako nije siguran u rezultate dobijene ultrazvučnom dijagnostikom.

Šta se sve može otkriti ultrazvukom dojki?

Ultrazvukom dojki osim karcinoma dojke kao najteže bolesti, može se otkriti i prisustvo cisti, fibroza, mikrocisti, kao i prisustvo benignih tumora, upale dojki ili drugih stanja kao što su infekcije i povrede.

Karcinom dojke može se jednostavnije uočiti na ultrazvuku, jer mamografija ne pokriva delove oko koštanih područja kao ni limfne žlezde i potpazušni prostor gde se često javljaju neki oblici karcinoma i benigni tumori.

Ultrazvuk je dostupna, jednostavna i ekonomična medicinska metoda kojom zaista možete spasiti svoj život.

Kada se sumnja na karcinom dojke obično se preporučuje da se uz ultrazvuk dojke uradi i mamografija, ali i fizički pregled onkologa.

Ova tri pregleda daće širu i jasniju sliku vašem lekaru o kakvom se karcinomu radi, na osnovu čega će on predložiti određenu terapiju ili neophodni zahtev.

Ultrazvuk dojki je nešto što svaka žena duguje sebi i svom zdravlju i trebalo bi da ga radi makar jednom godišnje.

Karcinom dojke nije šala, a već smo vam predočili koliko je česta pojava u poslednjih nekoliko godina.

Najveći problem jeste što se promene na dojkama ne mogu uočiti običnim manuelnim pregledom sve dok ne dostignu veličinu koja je već opasna i teža za lečenje.

Ultrazvukom dojki mogu se uočiti i predkancerogene promene, čak i one najsitnije.

Poliklinika Rončević nudi vam ultrazvuk dojki po specijalnoj ceni od 2500 dinara sa pregledom i mišljenjem lekara specijaliste.

Za zdrav i dug život vredi izdvojiti nešto novca i malo vremena, svakako će vam se isplatiti!