Kako da uklonite neprijatni miris cigareta iz vašeg doma?

cigareta
Foto: Ilustracija, Unsplash

“Miris” cigareta je, nakon što se uvuče u zavese, odeću, zidove, tepihe i nameštaj, veoma teško ukloniti iz kuće. Evo nekoliko prirodnih načina kako da ga se rešite.

Neprijatni miris cigareta se u pojedinim delovima najviše zadržava. Saznajte kako da na najefikasniji način očistite svaki od njih.

Za početak, koji god deo da čistite, nakon što završite, uradite sledeće:

  1. Otvorite širom prozore.
  2. Bocu sa raspršivačem napunite esencijalnim uljem (limun ili lavanda) te naprskajte nameštaj, unutrašnjost ormara i tepihe.

Tepih

Veću količinu sode bikarbone pospite po tepihu i stazama. Ostavite da odstoji dvadesetak minuta pa usisajte. Soda će ukloniti neprijatni miris i iz najdubljih delova tepiha. Ako se u vašem domu godinama konzumiraju cigarete, verovatno ćete ovo morati da ponovite nekoliko puta.

Zidovi

Osim dugotrajnog mirisa, dim će ostaviti i žućkastu nijansu na zidovima. Da biste se rešili i jednog i drugog, nakvasite krpu univerzalnim sredstvom za čišćenje i pređite preko svih zidova. Naravno, pre toga uradite test na manjem delu zida kako biste bili sigurni da čišćenjem nećete oštetiti boju na zidovima.

Zatim, pomešajte jednake količine alkoholnog sirćeta i vode, nanesite na krpu pa još jednom pređite preko svih zidova. Ako i dalje osećate miris cigareta, razmislite o ponovnom krečenju.

Tapacirani nameštaj

 

Primetićete da se sa tapaciranog nameštaja najteže i najsporije uklanja miris cigareta. Možete ga prebrisati alkoholnim sirćetom razblaženim u vodi ili posuti sodom bikarbonom, sačekati 24 sata pa detaljno usisati.

Međutim, najbolji savjet bi bio da potražite pomoć profesionalnih čistača koji će posao uraditi na najbolji mogući način.

Autor: minimagazin.info