UKC Niš: Klinika za kardiohirurgiju dobila najsavremeniji ultrazvuk

ukc

Klinika za kardiohirurgiju u UKC Niš dobila je najsavremeniji ultrazvučni aparat Mindray DC-80A. Ovaj novi aparat pomoći se niškim lekarima pri lakšem dijagnostifikovanju bolesti srca i krvnih sudova. Aparat sadrži sve potrebne sonde za pregled vaskularnog sistema, a u to spadaju transplantovani organi.

Aparat je obezbeđen pomoću Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Doktor Dragan Milić kaže kako je u planu da se u klinici, pored ultrazvučnih pregleda srca, radi i holter dijagnostika, stres eho test i test opterecenja. On kaže kako će se raditi i kompletna dijagnostika krvnih sudova (ultrazvucni pregledi perifernih arterija sa odredjivanjem ABPI, pregledi aorte i magistralnih arterija ukljucujuci karotide i vertebralne arterija, pregledi prosirenih vena, pregledi povrsinskih i dubokih vena na prisustvo tromboze).

Svi pregledi će biti dostupni građanima na teret fonda uz uput lekara opšte prakse.

Dr Milić poručuje da se nada da će UKC Niš izaći u susret raspodelom neophodnog osoblja, kako bi pacijenti brzo i efikasno završili preglede i dobili rezultate. On kaže da je nova aparatura pogodna za sve pacijente, zbog brže dijagnoze. S obzirom na to da će pregled ići na teret fonda, sprečiće se i upućivanje na privatne klinike koje mogu biti finansijski nedostupne pacijentima.