Ujedinjeni protiv kovida o vakcinisanju stranaca: Ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se dešava bilo šta slično

udruženi protiv kovida
Foto: Novosti.rs

Strani državljani prethodna dva dana vakcinisani su u Beogradu i Nišu. Ogromne gužve najviše građana Severne  Makedonije viđene su juče ispred hale “Čair”, a udruženje Ujedinjeni protiv kovida postavllja niz pitanja, i ukuzuje na moguće posledice.

Iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida postavljaju pitanje, da li je pravno regulisan ulazak državljana iz susednih zemalja i upozoravaju da zbog velikih gužvi i nepoštovanja epidemioloških mera može doći do širenja virusa. Navode i da nadležnima treba da bude prioritet organizovna kampanja za vakcinaciju svog stanovništva.

Iz ovog udruženja kritikuju što, vlast poziva, dopušta i ohrabruje strane državljane da se odazovu vakcinaciji u Srbiji.

“Da ne ulazimo u nabrajanje očiglednih pravnih i medicinskih konsekvenci nastale situacije, ne postoji nijedna zemlja u svetu u kojoj se dešava bilo šta slično. Ne postoji nijedno prihvatljivo racionalno, stručno, pa čak ni ljudsko objašnjenje za ovakvo postupanje odgovornih. Prioritet apsolutno mora da bude organizovana kampanja za vakcinaciju sopstvenog stanovništva, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Iz udruženja postavljaju pitanje da li je način njihove vakcinacije pravno regulisan i ako jeste,  da li postoji bilo kakva kontrola ulaska u zemju.

U tom smislu postavljaju i pitanje da li u smislu zahteva strani državljani imaju neki dokaz da trenutno nisu zaraženi? Takođe pitaju i da li je normalno da se u epidemiji strani državljani nekontrolisano kreću po teritoriji čitave države, kako bi bili vakcinisani? Da li je normalno da ne postoje nikakva razdvajanja prilikom vakcinacije, što povećava šansu od širenja zaraze? Zbog čega vakcine nisu donirane stranim državama, što bi smanjilo rizik od zaraze na teritoriji naše države? 

Osim toga, posebno medicinskom delu Kriznog štaba postavljaju pitanje da li znaju kakve sve posledice mogu da nastanu po zdravstveni sistem, i po sve građane Srbije, zbog ovakvih, kako navode, neodgovornih postupaka.

“Ko će isplatiti nadoknadu našim zdravstvenim radnicima koji su i za vikend vakcinisali strane državljane i ima li takav rad uopšte cenu, s obzirom da mnogi od njih nisu imali slobodan dan nedeljema, a očekujemo da ulaze u crvene zone i da nas leče (sa velikom verovatnoćom da ovakve napore fizički, ali i psihički, uopšte ne izdrže)? Hoće li se za par nedelja kad je ovim ljudima potrebna revakcinacija ponoviti ovaj scenario?”, pitaju iz Udruženja.

Oni su poručili da bi ukoliko nakon trenutne situacije predlože popuštanje mera, članovi Kriznog štaba to predložili da bi to bilo neodgovorno i nestručno.