Uhapšena tri direktora u Nišu

Policija, hapšenje
Foto: Ilustracija

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Bezbednosno-informativne agencije u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapšena su tri odgovorna lica privrednih društava iz Niša prenosi portal Zona plus.

Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreske utaje, a dvoje od njih i krivična dela neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit kao i zloupotrebe položaja odgovornog lica čime su utajili porez za više od 153 miliona dinara.

“Osumnjičeni su u periodu od juna 2016. do aprila 2019. godine, lažno fakturisali medicinska sredstva kojima je istekao rok i za koja nisu imali dozvolu za promet po znatno većim cenama kako bi ostvarili pravo na povraćaj PDV-a. Zatim su, pokrenuli i ostvarili stečaj za dva privredna društva bez izmirivanja obaveze po osnovu uplate PDV-a.

Zloupotreba položaja izvršena je od strane odgovornog lica privrednog društva koji je bez odobrenja stečajnog upravnika prodao potraživanja i oštetio privredno društvo za više od 1,5 miliona dinara” – navode iz Poreske uprave.

Odgovorna lica su lišena slobode i određena im je mera zadržavanja do 48 sati.

Izvor: Zonaplus.rs

Exe-Net