Udruženja: Biciklisti su u opasnosti zbog postavljanja pešačkih ograda u Nišu

udruženja
Foto: Ilustracija, Unsplash

Biciklistička udruženja iz nekoliko gradova potpisala su saopštenje u kojem ističu da je bezbednost biciklista ugrožena. „Postavljanje zaštitnih ograda u Nišu ne samo da donosi nove opasnosti za bicikliste, već ne rešava suštinske probleme“, navode.

Povodom nedavne tragedije, Savet za bezbednost saobraćaja odlučio je da se na više lokacija u gradu postave zaštitne pešačke ograde. Odlučeno je i da se u Knjaževačkoj ulici postave razdelna ostrva po sredini kolovoza.Niš je jedan od gradova u Srbiji u kome ima svega par kilometara biciklističkih staza. Biciklisti po zakonu moraju da koriste kolovoz, čak i na bulevarima. „U takvoj situaciji gde je kolovoz prepoznat kao mesto za brzo kretanje automobila, autobusa i kamiona, biciklisti će se postavljanjem ograde naći između ograde i vozila koja se brzo kreću“, ističu udruženja.

Podsećaju i da je po zakonu, očekivano da se u ovakvoj situaciji nađe biciklista sa već navršenih 12 godina i naši najstariji sugrađani. To mogu biti i vozači električnih trotineta ili mopeda. Biciklisti spadaju u posebno ranjivu grupu učesnika u saobraćaju koja deli kolovoz sa vozačima četvorotočkaša. „U okolnostima gde je ulica opremljena kao autoput i gde je cilj da se kolovoz posveti četvorotočkašima, svaka greška bilo kog učesnika u saobraćaju vodi ka težim posledicama“, navode.

S obzirom na težinu posledica i zastupljenost nezgoda u kojima učestvuju četvorotočkaši, pozdravljaju uvođenje rigoroznijih kontrola i korišćenje kamera za snimanje saobraćajnih prekršaja.

Pored toga, udruženja apeluju

  • da se više investira u infrastrukturu za ranjive učesnike u saobraćaju,
  • smanjuje brzina i
  • da oni koji izazivaju najviše nezgoda sa najtežim posledicama budu dosledno kontrolisani i kažnjavani.

U saopštenju podsećaju i da će pri brzini od 40 km/h, 25% naletanja na pešaka imati fatalan ishod. Pri naletanju vozila brzinom 60 km/h, čak 85% pešaka poginuti i da se u sličnoj poziciji nalaze i biciklisti.

Saopštenje potpisuju Ulice za bicikliste iz Beograda, Niška saobraćajna unija, Novosadska biciklistička inicijativa i Vozi ulice iz Šapca.