Učenici niške Gimnazije “Svetozar Marković” uvode besplatne higijenske uloške u školske toalete

Učenici niške Gimnazije “Svetozar Marković” su na sopstvenu inicijativu, uz podršku škole i Nacionalne koalicije za decentralizaciju uveli besplatne higijenske uloške u školske toalete. Time je ova gimnazija postala prva srednja škola u gradu koja je uvela ovakvu praksu.

U sredu 19. juna je u holu škole održana kratka prezentacija đačkog projekta “Ciklus podrške” usmerenog na temu menstrualnog siromaštva u školama. Njihov cilj jeste širenje svesti i zagovaranje ovakve prakse u što većem broju srednjoškolskih ustanova.

“Uvidevši problem menstrualnog siromaštva i nedostatka svesti o menstrualnoj higijeni, pogotovo u sredinama gde brojno preovlađuju mladi, nas šestoro je došlo do ideje da kroz brojne aktivnosti i kampanje podignemo svest o ovom problemu i obezbedimo uloške pre svega u našoj gimnaziji, a zatim i u drugim srednjim školama Niša, pa i šire”,  kaže Jana Manojlović učenica III godine, koordinatorka projekta.

Đaci okupljeni oko Ciklusa podrške, sproveli su anketu sa 260 đaka u svojoj školi i došli do podataka kojim su identifikovali potrebe vršnjakinja. Obezbedili su 5 dispanzera u toaletima u kojima će higijenski ulošci stajati na raspolaganju svim učenicama narednih 6 meseci. Savetodavnu podršku dobili su i od organizacija civilnog društva – Odbora za ljudska prava Niš i Novosadske ženske inicijative.

Na jesen ih očekuje organizacija radionica povodom podizanja svesti o postojanju menstrualnog siromaštva i održivih rešenja, kao i prikazivanje rezultata drugim srednjim školama i stupanje u kontakt sa direktorima i učeničkim parlamentima radi širenja ove ideje i prakse.

Inicijativa “Ciklus podrške” je deo projekta “Laboratorija omladinskog aktivizma – podrška aktivizmu mladih kroz koncept Popularne demokratije” koji Nacionalna koalicija za decentralizaciju sprovodi uz podršku Američke Ambasade u Srbiji.

Global Digital Clinik