Učenici ETŠ „Mija Stanimirović“ iz Niša na stručnoj praksi u Lajpcigu

Talentovani učenici Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ iz Niša boravili u Lajpcigu u okviru „Erazmus plus“ programa. Na stručnoj praksi u Nemačkoj je boravilo 15 učenika ove škole.

I ove godine, po peti put zaredom, Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović“ iz Niša je dobila poverenje i finansijsku podršku Erazmus plus programa za realizaciju projekta pod nazivom „Mobility today, skills for tomorrow“.

Glavne aktivnosti ovog projekta su mobilnosti učenika i nastavnika i njihov boravak u trening centru Vitalis u Lajpcigu, u Nemačkoj.

Dve nedelje, od 17-29. marta 2024., 15 učenika drugog i trećeg razreda, ETŠ „Mija Stanimirović“ boravilo je u Nemačkoj radi obavljanja stručne prakse. Pet učenika sa smera Administrator računarskih mreža tokom dve nedelje, radilo je na uspostavljanju Smart home sistema. Pet učenika sa smera Elektrotehničar informacionih tehnologija tokom boravka u Nemačkoj radilo je na 3D tehnologijama, programiranju PLC kontrolera i uspostavljanju mehatronskih sistema. Pet učenika sa smera Elektrotehničar za elektroniku na vozilima uz pomoć mentora trening centra izradilo je električni automobil E-buggy.

Tokom svog boravka u Nemačkoj učenici su stekli teorijska i praktična znanja kroz izradu različitih projekata uz podršku svojih mentora iz kompanije. Učenici su imali prilike da posete i fabriku automobile BMW u Lajpcigu, da upoznaju kulturno istorijske znamenitosti Lajpciga i Drezdena. Ovaj dvonedeljni boravak u jednoj Evropskoj zemlji omogućio je učenicima ne samo napredovanje u struci već i veliko iskustvo u timskom radu, rešavanju problema, snalaženju u internacionalnoj sredini i komunikaciji na engleskom jeziku sa vršnjacima iz drugih evropskih zemalja, usvajanje evropskih vrednosti održivog razvoja i očuvanja životne sredine…

Drugi deo projekta je mobilnost nastavnika i pohađanje kursa „Nastavnik za 21. vek“ takođe u trening centru Vitalis u Lajpcigu u Nemačkoj.

Tri nastavnika je provelo nedelju dana od 1-5. aprila 2024. na obuci, usavršavajući svoje nastavničke kompetencije u načinu rada sa učenicima, metodama i sredstvima rada, kao i svim ključnim kompetencijama prepoznatim kao „kompetencije za 21. vek“. Svoje iskustvo tokom boravka u Nemačkoj nastavnici će preneti svojim kolegama i sva stečena znanja primeniti u svakodnevnom radu sa učenicima.

Global Digital Clinik