U UKC Niš urađena prva ugradnja spinalnog elektrostimulatora u Srbiji

ukc
Foto: UKC Niš

Univerzitetski klinički centar Niš, postao je prva zdravstvena institucija u Srbiji u kojoj se radi ugradnja spinalnog elektrostimulatora.

Procedura spinalne elektrostimulacije je vrhunska medicinska metoda kojom se za sada, najefikasnije rešava bol kod pacijenata kod kojih ni prethodne klasične hiruške intervencije nisu uspele da otklone probleme.

Prvu intervenciju, sa ekipom lekara i tehničara Klinike za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, radio je specijalista neurohirurgije doc.dr Fadi Almahariku sa klinike Dubrava iz Zagreba, u kojoj je ova procedura standardna i gde je procenat uspešnosti jako visok.

Foto: UKC Niš

„Ova metoda je vrh koji medicina u ovom momentu može da ponudi kako bi rešila hronični bol kod pacijenata. Poboljšanje koje pacijenti nakon ove intervencije osete je 50-70 % što je izuzetno veliki uspeh. Osim diskus hernije,dijagnoze kod kojih se takođe pristupa ovoj intervenciji su i stenoza spinalnog kanala, povrede , pacijenti koji imaju neuropatsku bol. Najbitnije je da je pacijent motivisan za ovakav vid lečenja i tada je i uspeh intervencije zagarantovan“, istakao je doc.dr Fadi Almahariku.

Rukovodilac Klinike za neurohirurgiju UKC Niš, na kojoj će se intervencija i ubuduće obavljati, doc.dr Vesna Nikolov, kaže da je nakon ugradnje pumpi za intertektalnu primenu leka, odnosno aplikaciju leka direktno u kičmenu moždinu, što je bila dosadašnja metoda za rešavanje problema kod pacijenata sa hroničnim bolom, ovo višestruki korak napred.

Foto: UKC Niš

Takođe, oporavak nakon ove intervencije je i oporavak pacijenta neuporedivo brži ,a samim tim i njegov povratak normalnom životu.

„Sa početkom ugradnje jednog ovakvog sistema, krećemo sa novom granom neurohirurgije- funkcionalnom neurohirurgijom. Nadamo se da ovo neće stati samo na ugradnji ovog neurostimulatora jer postoje i aparati za lečenje drugih bolesti kao što je recimo parkinsonova bolest i ostale bolesti koje nažalost lekari uprkos svom velikom iskustvu ne mogu da reše uobičajenim metodama. Sledeći korak i naša želja je uvođenje aparata za duboku stimulaciju mozga , potom ugradnja tzv. vagusnih stimulatora koji se koriste za smanjenje epileptičnih napada. Na ovakav način se značajno smanjuje upotreba medikamenata, a značajno se pomaže pacijentima“,rekla je pre početka prve intervencije prof.dr Vesna Nikolov.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš prof.dr Zoran Perišić, istakao je da je inovacija u svim specijalizacijama ono što je jedan od njegovih ciljeva kao direktora

„Operacija diskus hernije radi se na mnogim klinikama u Srbiji, ali ova operacija se radi samo na jednom mestu-u Univerzitetskom kliničkom centru Niš. Moja želja i težnja je, da se ovakve novine ne dešavaju sporadično, inicijativom jednog ili dva direktora spremnih na inovacije. Ovo će biti standard za sve direktore. Da uvode nove metode , da se bore za saradnju sa kolegama u regionu ali i u čitavom svetu, da dovode stručnjake svetskog glasa i renomea koji će nam pomoći da stvaramo jednu vrhunsku medicinu u Nišu“,rekao je između ostalog direktor UKC Niš prof.dr Zoran Perišić.