U Srbiji 28 biciklista stradalo u 1.020 nezgoda, samo zato što nisu bili „vidljivi“.

Foto - MUP Srbije

Načelnik Uprave saobraćajne policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević istakao je da trećina biciklista u Srbiji strada noću i u uslovima smanjene vidljivosti, zbog čega je jako bitno da budu uočljivi u saobraćaju i koriste adekvatnu opremu.

Lakićević je naglasio da pojačana kontrola saobraćajne policije sama po sebi ne može jedina doprineti unapređenju bezbednosti biciklista, već da je neophodno delovati i preventivnim aktivnostima.

Dodao je da je ove godine povećan broj prekršaja koji su izrečeni vozačima bicikla i precizirao da je 1.570 njih sankcionisano zbog vožnje pod dejstvom alkohola i oko 840 zbog neposedovanja prednjeg i zadnjeg osvetljenja.

On je rekao da zabrinjava podatak da je ove godine u 1.020 nezgoda, u kojima su učestvovali biciklisti, njih 28 stradalo uglavnom zbog toga što nisu bili vidljivi zbog čega je neophodno da budu uočljivi i koriste opremu koja će ih učiniti vidljivijim.

Naglasio je da će zajednički cilj svih relevantnih subjekata biti poboljšanje infrastrukture i izgradnja više biciklističkih staza.