U Nišu dodeljeni grantovi za pokretanje sopstvenog biznisa

Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana
Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana

Kao podrška za pokretanje sopstvenog biznisa u Gradskoj kući u Nišu, potpisani ugovori sa klijentima u okviru projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

U okviru projekta dodeljeno je 50 grantova, ali se na konkurs prijavilo tri puta više kandidata

Za novčanu pomoć od 2.400 evra, konkurisalo je oko 150 kandidata, uglavnom iz uslužnih delatnosti.

“Ciljna grupa projekta su bili startap, mikro i mali biznisi, nezaposleni mladi, žene, nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom i manje zapošljive kategorije stanovništva”, rečeno je u Gradskoj kući.

Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana

Dragoslava Pejić se već godinama bavi spremanjem kolača, torti i drugih slatkih zanimacija, a od skoro ima i svoju firmu za proizvodnju.

Konkurisala je i dobila grant koji će joj, kako kaže, pomoći da nabavi preko potreban alat, kako bi nastavila da se bavi ovim poslom.

Obaveze koje odabrani klijenti moraju da ispune su učešće od 20% celokupnog iznosa koji su dobili, društveno korisni rad za lokalnu zajednicu i obuku koja će biti naknadno organizovana.

“Opšti cilj programa je povećanje kapaciteta ekonomski i socijalno ugroženih grupa stanovništva i njihovo puno uključivanje u društvo. Posebni ciljevi programa su smanjenje siromaštva među ekonomski ranjivim grupama, povećan pristup tržištu rada osuđenim i bivšim osuđenim licima i bolja inkluzija Roma u društvo”, objašnjavaju u organizaciji HELP.

Ukupna vrednost projekta je 120 hiljada evra.

Grad Niš je učestvovao sa 48 hiljada, dok je preostali iznos donirala SR Nemačka kroz organizaciju „Help“.