U Niš stiglo 300 kontejnera za reciklažu stakla: Uskoro na ulicama

300 kontejnera
Foto: NALED

U okviru projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ Niš je dobio 300 kontejnera za reciklažu stakla, saopšteno je na sajtu NALED-a.

O rasporedu lokacija 300 kontejnera u Nišu i operativnom upravljanju procesom prikupljanja staklene ambalaže rukovodiće JKP „Medijana“, Niš. „Osim pozicioniranja kontejnera na način da budu lako dostupni građanima, nastojaćemo da posebno animiramo ugostitelje. Oni će, uz stanovništvo, biti primarni izvor ambalažnog staklenog otpada“, kazao je direktor JKP „Medijana“, Niš Dragoslav Pavlović.

Kako je Niš najveći grad od svih u kojima se sprovodi projekat, zamenica gradonačelnice Dušica Davidović izrazila je zahvalnost partnerima. Istakla je da je izuzetno važna činjenica da kontejneri neće biti postavljeni samo u gradskom jezgru nego i u seoskim područjima. „Grad Niš će pružiti maksimum pri edukaciji i podizanju svesti građana o benefitima reciklaže staklene ambalaže“, rekla je ona.

„Iskustva Niša i drugih opština u kojima će se pilotirati projekat, biće dragocena za razvoj efikasnog i ekonomski isplativog sistema za upravljanje staklenom ambalažom. Onda ćemo biti u prilici da ga preporučimo i drugim gradovima i opštinama u Srbiji“ poručila je Ana Ilić, direktorka za dobru upravu NALED-a. Najavila je i izradu vodiča na osnovu kog će i opštine koje ne učestvuju u projektu moći da uspostave optimalan sistem upravljanja staklenom ambalažom.

Kompanija „Sekopak“, kao operater ambalažnog otpada i jedan od nosilaca projekta, obezbediće tehničko i praktično znanje. Takođe i ekspertizu i iskustvo, pri implementaciji sistema sakupljanja staklene ambalaže u Nišu i drugim pilot-opštinama. „Zemlje članice Evropske Unije recikliraju 70% staklene ambalaže godišnje. U Srbiji ta količina iznosi tek 44%. Ovim projektom želimo da povećamo procenat prikupljenog stakla  za 20%“, rekla je o ciljevima projekta Milica Kuzmanov, marketing menadžerka „Sekopaka“.

Regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ osim u Nišu, sprovodi se i u Somboru, Kragujevcu i Varvarinu.

Projekat u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), zajedno sa kompanijom „Sekopak“. NALED je implementacioni partner.