U Niš stigla banka krvi pod nazivom „David Albala“

preminuo
Klinički centar Niš

U Niš je stigla banka krvi koju je donirala Ambasada Izraela. Najavljeno je da će oprema vredna 20.000 evra početi sa radom od jula. Naziv banke „David Albala“ ime je srpskog patriote i lekara jevrejskog porekla. Banka krvi biće smeštena u starom delu Univerzitetskog kliničkog centra, tačnije u zgradi Kardiohirurgije, a snabdevaće i druge klinike u okviru Kliničkog centra.

Iako je do sada centar za transfuziju dostavljao dovoljne količine krvi, ističe Dragan Milić, direktor UKC-a, sada će banka krvi neophodnu krv mnogo lakše dostavljati do pacijenata.

Milić je takođe istakao da ovaj projekat ne bi bio moguć bez izraelske ambasade. Ambasada je za Niš obezbedila najsavremeniju opremu i aparate kojih do sada u Srbiji nije bilo. Banka krvi predviđena je i za novi deo UKC-a i postoji namera da se projekat i u tom delu realizuje, ali još uvek nije ni blizu realizacije.

Na kolegijumu Klinike odlučeno je da se banka nazove po Davidu Albali. Takođe, na dan otvaranja će u dvorištu Kardiohirurgije biti otkrivena bista njemu u čast, saznaju iz Južnih vesti.

David Albala bio je srpski patriota i lekar jevrejskog porekla. Medicinu je završio u Beču. Kasnije je kao lekar prošao Prvi i Drugi balkanski rat, a potom i Prvi svetski rat. Takođe, bio je i kapetan srpske vojske.